John Kelly tvrdí, že ho týrali v jedné z irských katolických instituci. Na snímku je při zveřejnění obsáhlé zprávy o bití a znásilňování dětí v těchto institucích po celém Irsku. (20. května 2009)

John Kelly tvrdí, že ho týrali v jedné z irských katolických instituci. Na snímku je při zveřejnění obsáhlé zprávy o bití a znásilňování dětí v těchto institucích po celém Irsku. (20. května 2009) | foto: Reuters

Irské katolické řády ustoupily vládě a slíbily větší odškodné obětem týrání

  • 10
Irské katolické řády vyhoví vládě a zvýší kompenzace lidem, kteří byli biti a znásilňováni na jejich školách. Oznámili to představitelé řádů. Skandál teď otřásá celou zemí. Zvláštní komise minulý týden zveřejnila detaily zneužívání a ukázalo se, že dosahovalo monstrózních rozměrů. Řády podle agentury Reuters vyplatí až miliardu eur.

V internátních školách a sirotčincích vedených katolickými řády kněží podle vyšetřovatelů tloukli a znásilňovali děti a trápili je hladem.

Asi padesát takzvaných reformních škol placených ze státních peněz v Irsku fungovalo do začátku 90. let a bylo v nich umístěno celkem 35 tisíc dětí. Asi 1 700 z nich přiznalo, že v ústavech zažilo fyzické a sexuální týrání.

Čtěte také

V irských katolických školách bili a znásilňovali děti

Řády v roce 2002 slíbily, že vyplatí obětem 127 milionů eur a zprvu odmítaly poskytnout více. Pod tlakem politiků a veřejnosti však postupně částku zvyšovaly. Irská vláda již vyplatila odškodné kolem 825 milionů eur dvanácti tisícům bývalých chovanců. Kompenzace nakonec nejspíš dosáhne podle agentury Reuters miliardy eur.

Irský premiér Brian Cowen nedávno řekl, že irské církevní řády "mají morální povinnost" poskytnout více peněz obětem. "Uznáváme, že je nanejvýš potřebné najít nové cesty k odčinění ohromného ublížení tolika lidem. Uděláme pro to vše, co bude v našich silách," uvedly dnes řády v prohlášení.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video