Letadlo pravděpodobně převáželo humanitární pomoc do Afghánistánu.

Letadlo pravděpodobně převáželo humanitární pomoc do Afghánistánu. | foto: MARTIN SALAJKA

Íránci oznámili, že Američané narušili jejich vzdušný prostor. Teď to popírají

  • 32
Íránská tisková agentura Fars uvedla, že vojenské letadlo Spojených států narušilo íránský vzdušný prostor a bylo donuceno přistát. Íránští úředníci pak informaci popřeli s tím, že letadlo i posádka pocházely z Maďarska a na palubě byla humanitární pomoc směřující do Afghánistánu.

Podle původních informací polooficiální agentury měli Íránci vyslechnout pět vysokých amerických důstojníků na palubě a o den později je propustit.

Americké ministerstvo obrany incident okamžitě popřelo. Zástupci Pentagonu oznámili, že ví o pohybu všech amerických letadel operujících poblíž Íránu a ani jedno z nich nebylo pohřešováno. "Nemáme žádné zprávy o nuceném přistání v Íránu," řekl podplukovník Patrick Whitman.

Letadlo i posádka byly z Maďarska
Jako první informaci zpochybnila íránská státní televize, která uvedla, že letadlo, které směřovalo s humanitární pomocí z Turecka do Afghánistánu, nebylo americké a na jeho palubě nebyli američtí důstojníci.

Íránský úředník, který si nepřál uvést své jméno, pak agentuře Reuters potvrdil, že letadlo i jeho posádka pocházely z Maďarska. Íránci nicméně posádku donutili přistát a všech pět lidí vyslechli. Když úřady zjistily, že letadlo nenarušilo prostor záměrně, celou posádku propustily. Celý incident se prý odehrál 30. září.

Na původní zprávu o narušení íránského vzdušného prostoru svět reagoval s obavami. Vztahy Spojených států a Íránu jsou totiž kvůli jadernému programu Teheránu na bodu mrazu.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video