Írán zatkl bin Ládinova syna

  • 4
Íránská vláda oficiálně potvrdila, že bezpečnostní síly před dvěma měsíci zadržely jednoho ze synů Usámy bin Ládina, který nelegálně vstoupil na íránské území. "Byl jedním z dvaceti lidí, kteří byli asi před dvěma měsíci zatčeni a okamžitě deportováni," řekl agentuře Reuters mluvčí íránské vlády Abdullah Ramazanzadeh.

"Když jsme zatýkali osoby, které nelegálně vstoupily do naší země přes východní hranici, nevěděli jsme, že je mezi nimi i bin Ládinův syn. Nikdo z nich totiž neměl průkaz totožnosti," dodal mluvčí. Zdroj blízký vládě agentuře Reuters sdělil, že osoby byly deportovány do Pákistánu.

Íránská vláda však už nehovoří o tom, který ze synů hlavy teroristické organizace Al-Kajda do země pronikl a jaká je jeho role v otcových aktivitách.

Jak to celé vzniklo

Internetové stránky listu Financial Times o víkendu citovaly výrok nejmenovaného íránského oficiálního zdroje: "Syn Usámy bin Ládina byl zatčen spolu s několika stovkami dalších osob podezřelých z  napojení na Al-Kajdu. A to hned, jak překročil východní hranici s Afghánistánem".  Financial Times uvádějí, že dle oficiálních zdrojů byl potomek nejhledanějšího muže na světě vyhoštěn do Saúdské Arábie či do Pákistánu. 

Podle dostupných údajů má Usáma bin Ládin dvacet synů se čtyřmi manželkami. Íránská vláda veří, že sám Usáma je mrtev. Důkazy však nemá. Nyní proto alespoň  opakovaně popírá zprávy západních médií, že pomáhala ukrývat členy teroristické sítě Al-Kajda, obviněné z loňských útoků na Spojené státy americké.

Když byl mluvčí íránské vlády dříve dotázán na informace listu Financial Times, řekl, že je toto zatčení "nepravděpodobné", ale že si to musí následně ověřit.

Prezident Mohammad Chatámí  nedávno řekl, že v Íránské islámské republice bylo v loňském roce zatčeno a deportováno asi 250 osob podezřelých z napojení na Taliban či síť Al-Kajda.

Americký prezident George Bush označil Írán kvůli vývoji zbraní hromadného ničení a podpoře terorismu za součást "osy zla" (společně s Irákem a  Severní Koreou), což islámská republika striktně odmítá.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video