U Teheránu viděli obří výbuch. Nebyl na vojenské základně, ujišťuje režim

  • 3
Íránské nebe v noci na pátek ozářil obrovský výbuch. Videa s explozí nedaleko hlavního města Teheránu sdílejí Íránci na sociálních sítích a převzala je i tamní média. Vláda tvrdí, že se jednalo o výbuch plynu a že nehodu prošetřuje. V oblasti se však nachází také vojenská základna, která v minulosti údajně sloužila i k jaderným testům.

Jasný oranžový záblesk a pak velký oblak kouře. Svědci říkají, že výbuch zahlédli ve směru na íránský vojenský komplex Parčin, který se nachází asi třicet kilometrů jihovýchodně od Teheránu.

Írán ustoupil z části jaderné dohody, prolomí limit pro obohacování uranu

Mluvčí íránského ministerstva obrany ovšem tvrdí, že k explozi plynu došlo na „veřejném místě“ a že se základnou nemá nic společného. 

Oheň se podařilo uhasit a celý incident se obešel bez zranění, dodal podle listu The Guardian. „Naši kolegové jsou na místě a incident pozorně pečlivě vyšetřují,“ ujistil ve státní televizi.

Základna Parčin je rozsáhlý komplex používaný pro vývoj a výrobu raket a munice a na několika místech se tam také provádí testy, píše list The Wall Street Journal

A minimálně podle Izraele a Institutu pro vědu a mezinárodní bezpečnost se tam na přelomu milénia testovaly i výbušniny, které mohly být určeny pro jaderné hlavice. Írán tato tvrzení od začátku odmítá.

Poté, co Spojené státy odstoupily od přelomové jaderné dohody z roku 2015, také íránský režim loni v červenci oznámil, že už se smlouvou nebude řídit a že bude obohacovat uran nad stanovený limit 3,6 procenta.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video