Írán o víkendu otestoval rakety krátkého, středního, dlouhého doletu.

Írán o víkendu otestoval rakety krátkého, středního, dlouhého doletu. | foto: AP

Írán tajně vyvíjí jaderné hlavice, věří britské zpravodajské služby

  • 492
Britské zpravodajské služby věří, že Írán tajně vyvíjí nukleární hlavice. A to od roku 2004 či 2005, píše na webu deník Financial Times. Americké tajné služby přitom v roce 2007 nabyly přesvědčení, že Teherán vývoj jaderné zbraně zastavil v roce 2003 a už ho neobnovil.

Velká Británie byla v tomto ohledu k závěrům Spojených států vždy skeptická, tajné služby to nicméně s rozhodností tvrdí až nyní, uvedly Financial Times. Zdroj z britských tajných služeb listu prozradil, že nejvyšší duchovní vůdce Íránu Alí Chameneí nařídil obnovení programu zaměřeného na vývoj jaderné zbraně před čtyřmi lety.

"Nesdíleli jsme americké závěry a stále je nesdílíme," řekl agentuře Reuters nejmenovaný zdroj z tajných služeb. Zdůraznil zároveň, že s americkými tajnými službami nejsou Britové ve "zpravodajské bitvě". "Jedná se o rozdílné vyhodnocení (situace)," podotkl.

Šéf Mezinárodní agentury pro atomovou energii Muhammad Baradej dnes televizi CNN řekl, že jeho organizace nemá žádný důkaz, kterým by přesvědčení Britů mohl potvrdit.

USA připravují nové sankce proti Íránu

Měly by postihnout energetiku

Podle Financial Times přispějí informace britských zpravodajských služeb o utajeném programu na vývoj zbraní k většímu znepokojení nad "schopnostmi Teheránu". Nasvědčují totiž, že země s jaderným programem pokročila rychleji, než se předpokládalo.

Írán minulý týden přiznal existenci druhého zařízení na obohacování uranu a před tím oznámil, že vědci vyrobili novou generaci výkonnějších centrifug, které jsou k tomu potřeba. - více o překvapivém přiznání Teheránu se dočtete zde

Teherán nicméně stále trvá na svém: jaderný program je podle něj mírový, země na něj má právo a nevzdá se ho. Dnes odletěla do Ženevy z Íránu delegace, která se setká se zástupci světových velmocí (pěti stálými členy RB OSN - Ruskem, USA, Čínou, Francií, Velkou Británií a také s Německem.) Kontroverzní jaderný program ale řešit odmítá.

Spojené státy už přitom zvažují konkrétní sankce, které na zemi uvalí, pokud neprokáže, že je její jaderný program mírový. A hodlají přimět k restrikcím i zbytek stálých členů RB OSN, z nichž výhradně proti je už jen Čína. Ruský prezident Medveděv minulý týden v New Yorku připustil, že sankce mohou být nevyhnutelné.

Hlavní íránský vyjednávač o jaderných otázkách Saíd Džalílí nadcházející rozhovory v Ženevě označil za příležitost, ale také test pro světové mocnosti. "Odjíždíme do Evropy k těmto jednáním s dobrou vůlí a já doufám, že to bude rovněž příležitost pro druhou stranu," řekl před odletem.

Íránci jsou ale ochotni probírat pouze obecné otázky, například globální jaderné odzbrojení. Spojené státy hodlají otázku íránského jaderného programu přesto nastolit.

Problémy se vlečou už šest let

Odkud pramení obava z íránského jaderného programu a jak reálná je hrozba z Íránu? Má podle expertů Írán šanci vyrobit jadernou zbraň? Co může Západ dělat? - zde naleznete odpovědi na základní otázky


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video