Zelené hvězdy na vlajce by v budoucnu neměly symbolizovat motto Baasu „jednota, svoboda a socialismus“, nýbrž „mír, toleranci a spravedlnost“.

Zelené hvězdy na vlajce by v budoucnu neměly symbolizovat motto Baasu „jednota, svoboda a socialismus“, nýbrž „mír, toleranci a spravedlnost“. | foto: Profimedia.cz

Irák vzal na milost Saddámovy straníky, možná i změní vlajku

  • 10
Iráckým parlamentem prošel dlouho očekávaný zákon, který zmírňuje omezení uvalená na členy bývalé vládní strany Baas a dovoluje jim znovu se zapojit do veřejného života. Poslanci rovněž dostali návrh zákona, který by upravil Saddámův nápis na irácké vlajce i význam tří hvězdiček na ní.

Nový zákon dovolí tisícům bývalým členů Baasu zažádat o povolení vrátit se do státní správy. Menší skupině bývalých prominentů strany, kteří se do politiky nebudou moci zapojit, přiznává penzi.

Přijetí této právní normy umožnila srpnová dohoda předních iráckých politiků zastupujících všechny velké náboženské skupiny. Spojené státy ji vnímají jako důležitý krok na cestě k národnímu usmíření.

Strana Baas byla u moci za vlády bývalého iráckého prezidenta Saddáma Husajna. Po jeho svržení v roce 2003 byli baasisté odstraněni z úřadů a byla také rozpuštěna armáda, v níž sloužili hlavně členové této strany. - více zde

Tento krok pak prý přivedl mnohé baasisty do řad odboje, což nyní USA uznávají.

Zákonodárci chtějí modernizovat vlajku
V parlamentu byl také předložen návrh zákona, který žádá odstranění vlastnoručního nápisu bývalého diktátora Saddáma Husajna z vlajky a také změnu sloganu, který na ní symbolizují tři zelené hvězdy.

Vlajka totiž do současnosti nese arabský nápis Bůh je veliký, vytvořený podle předlohy napsané Husajnem. Na nové vlajce by měl být tento text vytištěn žlutě tiskacím písmem.

Pokud zákonodárci zákon schválí, trio zelených hvězd již nebude symbolizovat motto Baasu "jednota, svoboda a socialismus", nýbrž "mír, toleranci a spravedlnost".

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video