Volby v Iráku

Volby v Iráku - Šíitští muži čekají ve frontě před volební místností v Nadžáfu. Irácké volby doprovázejí mimořádná bezpečnostní opatření. (30. ledna 2005) | foto: Reuters

Irák o týden prodloužil práci na ústavě

  • 42
Irácký parlament prodloužil termín pro předložení návrhu nové ústavy o sedm dní, tedy do 22. srpna. Oznámily to agentury. Původně měl být návrh hotový do půlnoci, ale komise, která ho má na starost, ho nestila připravit.

Původně žádala o desetidenní odklad. 

Poslanci se sešli krátce před půlnocí místního času, tedy před 22. hodinou SELČ. Hned po hlasování se zase rozešli.

Parlamentní schůze byla dvakrát odložena, protože vyjednávači se do poslední chvíle snažili na textu dohodnout.

Šíitští členové komise už předtím dokonce oznámili, že návrh byl podepsán a že zůstávají k dořešení dva body. 

Kurdové a sunnité však informaci o dohodě na ústavě popřeli s tím, že není pravděpodobné, že by se podařilo dohodnout do stanového termínu, tedy do půlnoci. 

Ministr pro plánování Barham Sálih řekl televizi Al-Arabíja, že se nepodařilo dohodnout na ústavě a že vyjednávači požádají o prodloužení termínu o sedm až deset dní.

Jestliže se ani v této lhůtě nepodaří na textu ústavy dohodnout, bude podle Sáliha parlament rozpuštěn a vypsán termín nových voleb, které by se měly konat nejpozději do 10. října. 

Mezi nejspornější body ústavy patří federální charakter státu, role islámu, práva žen, rozdělení zisků z ropy a status Kirkúku.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video