Američtí vojáci v iráckém Mosulu. (20. ledna 2005)

Američtí vojáci v iráckém Mosulu. (20. ledna 2005) | foto: Profimedia.cz

Nejsou lidi. Islamisté nasadili jako sebevražedné atentátnice krávy

  • 58
Islámský stát se potýká s nedostatkem dobrovolníků, kteří by se stali sebevražednými atentátníky. Vůbec poprvé proto místo nich skupina na konci srpna použila na východě Iráku krávy, kterým připevnila na tělo pás s výbušninami. Podezřelých zvířat si naštěstí včas všimli vojáci. Podobné případy ale budou pravděpodobně přibývat.

Islámští teroristé opásali na konci srpna dvě krávy výbušninami a poslali je směrem k vojenském kontrolnímu stanovišti ve východní provincii Dijála. Iráčtí vojáci zvířata zavčas zpozorovali a zahájili palbu, po které výbušniny explodovaly. Při incidentu se podle listu The Independent zranil jeden člověk.

Podle místního úředníka Sádika Husajního případ ukazuje, že IS ztratil schopnost nabírat mladé lidi, kteří by byli ochotní obětovat za organizaci svůj život a stát se sebevražednými atentátníky. Kvůli nedostatku dobrovolníků se proto rozhodli používat při útocích hospodářská zvířata.

IS podle amerického Pentagonu chytá v posledních měsících na území Iráku a Sýrie druhý dech a snaží se do svých řad verbovat nové členy. Přestože teroristická organizace přišla o své teritoriální chalífáty, v obou zemích se mu daří upevňovat svá povstalecká hnízda.

Dijála zažila v posledních měsících hned několik teroristických útoků, a to navzdory neustávající snaze iráckých bezpečnostních sil a USA vedenou koalicí o úplné poražení radikálů z IS. Provincie je domovem Kurdů, sunnitů i šíitů a momentálně se nachází uprostřed sporů mezi kurdskou regionální vládou a Irákem. Obě strany si činí na území nárok.

Povstalci už dříve použili při útocích osly

IS situace využívá, aby obnovil svůj vliv v této oblasti. Obzvlášť se mu daří na jihu provincie, kde stále častěji útočí na bezpečnostní síly, lokální kmenové vůdce nebo na místa obchodu. Ve městě Chanakín poblíž hranic s Íránem přišli na konci srpna o život dva iráčtí vojáci.

Syrský tábor Al-húl ovládá teror. Ženy bojovníků IS ubíjejí odpadlíky k smrti

Podle výzkumné organizace Action on Armed Violence (AOAV) ozbrojené skupiny použily hospodářská zvířata k útokům již v minulosti. AOAV zaznamenala od roku 2010 šest útoků, při kterých teroristé připevnili výbušniny na osly a zabili tak čtrnáct lidí. Ke všem útokům došlo v Afghánistánu a Pákistánu.

Snaha použít k útoku na bezpečností síly krávy je ale pravděpodobně vůbec prvním případem, kdy tuto metodu využil IS. Už dříve skupina pašovala zbraně a výbušniny prostřednictvím mléčných výrobků, do kterých je ukryla.

21. července 2017


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video