Indonésii zasáhly povodně. Záplavy si vyžádaly více než šedesát obětí

  • 1
Nejméně 63 mrtvých si vyžádaly bleskové záplavy, které zasáhly indonéskou provincii Papua. Desítky dalších lidí jsou vážně ranění. Oznámil to podle agentury Reuters místní úřad pro katastrofy. Počet obětí se může ještě zvýšit, protože pátrací akce zatím neskončily.

Oblast Sentani v blízkosti hlavního města provincie byla od soboty zasažena přívalovými dešti, které vyvolaly povodně.

Televizní záběry ukazují, že voda již ustoupila a na hlavních silnicích zůstalo bahno, kmeny a sutiny. Povodeň poškodila nejméně devět domů, dva mosty a malé letadlo na hlavním regionálním letišti. Letiště v Sentani, které je hlavním přepravním centrem provincie, však zůstává otevřené.

Úřady musely najít náhradní ubytování pro více než 120 lidí, jejichž domovy zasáhly povodně. Na místě pomáhá také Červený kříž a dobrovolníci.

Záplavy jsou v Indonésii poměrně časté, každoročně zasahují v období dešťů různé části země a obvykle si vyžádají desítky životů. Experti viní z povodní i odlesňování krajiny či odpadky, jež ucpávají vodní toky.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video