Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Inda objevili v pákistánském vězení po 35 letech

  • 5
Pětatřicet let seděl v cele smrti, 24 hodin denně namačkán v kobce s ostatními vězni. Nepřijal jedinou návštěvu. Nezahlédl zřejmě jediný sluneční paprsek. Duševně onemocněl. Včera se šedesátiletý indický občan Kašmír Singh vrátil domů k rodině, která o něm po celá ta léta nedostala žádnou zprávu.

Více než tři desetiletí seděl v pákistánském vězení, kde na něj zapomněli. "Byl jsem obviněn ze špionáže a pašování. Nic takového jsem neudělal, přesto mě bez důkazů zavřeli," prohlásil Kašmír Singh, kterého prý "v pozemském pekle" držela naživu "jen naděje".

Bývalý policista Singh je jen jednou z řady obětí let vypjatého nepřátelství mezi Indií a Pákistánem, které propuklo hned po rozdělení Britské Indie na oba státy v roce 1947.

Sám Singh, člen sikhské náboženské obce z Paňdžábu, byl v pákistánském Láhauru roku 1973 odsouzen k smrti. Poprava však byla odložena. Po několik letech v žaláři byl Singh zařazen do kategorie případů souvisejících s "národní bezpečností". A jeho spis zmizel ze stolu úředníků...

Není vyloučeno, že pozapomenutých vězňů přežívá v Pákistánu více.

Propuštění Kašmíra Singha, který je nyní podle lékařů v dobré duševní i fyzické kondici, zařídil Ansar Burney. Dlouholetý pákistánský ochránce lidských práv, v současnosti i ministr prozatímní vlády.

"Jsem velmi šťastná. Hned jej odvezu do svatyně, abychom se za návrat pomodlili," uvedla vězňova žena Paramdžít.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video