Hurikán Olaf zasáhl Kalifornský poloostrov na mexickém pobřeží. (10. září 2021)

Hurikán Olaf zasáhl Kalifornský poloostrov na mexickém pobřeží. (10. září 2021) | foto: Reuters

Hurikán Olaf zasáhl pobřeží Mexika, přerušil lodní i leteckou dopravu

  • 2
Mexickou část Kalifornského poloostrova zasáhl v noci na pátek hurikán Olaf. Oblast bičovaly silné deště a vítr o rychlosti až 155 kilometrů za hodinu. Národní středisko pro hurikány (NHC) varuje přes možnými záplavami a sesuvy půdy. Lidé se připravovali zabedňováním oken a nakupováním zásob.

V oblíbené turistické oblasti padaly stromy a nefunguje elektřina. Aerolinky i lodní společnosti zrušily své spoje, lidé se před nebezpečným počasím schovali do krytů,

Olaf zasáhl San Jose del Cabo na jižním cípu poloostrova a pohybuje se směrem na jihozápad nad Tichý oceán.

Přístavy v Cabo San Lucas a San José del Cabo ve čtvrtek večer místního času (pátek brzy ráno středoevropského) přerušily dopravu, výletní lodě se přesunuly na bezpečnější kotviště. Podniky zabednily okna, lidé před obchody stáli dlouhé fronty, aby si na poslední chvíli nakoupili zásoby. „Letecké společnosti kvůli hurikánu zrušily 37 vnitrostátních i mezistátních letů,“ uvedla Lilzi Orcíová, prezidentka Asociace hotelů v Los Cabos.

„V tomto období by byla letoviska plná turistů, ale kvůli pandemii covidu-19 je obsazenost výrazně nižší. V oblasti je aktuálně asi 20 000 zahraničních turistů, zhruba 40 procent kapacity hotelů je obsazeno,“ uvedla Orcíová. Při zásahu hurikánem turisté využili krytů přímo v hotelech.

Očekává se, že bouře s sebou přinese srážky 13 až 25 centimetrů, asi dvojnásobek, než meteorologové předpovídali ve středu. Na některých místech může napršet až 38 centimetrů, hrozí tedy riziko bleskových záplav a sesuvů půdy.

Během pátku se bude hurikán Olaf pohybovat dále na severozápad, během noci se stočí na západ. Během dneška a víkendu by měl postupně slábnout.

Tichomořské pobřeží Mexika naposledy zasáhl hurikán na konci srpna. Bouře Nora si vyžádala nejméně jednu oběť, zasáhla nejprve pobřežní oblasti států Michoacán, Colima a Jalisco a následně se přesouvala na sever.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video