ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Hongkong kvůli covidu zpřísňuje. Lidé evakuují své mazlíčky soukromými tryskáči

  • 6
Obyvatelé Hongkongu opouštějící město kvůli šířící se pandemii zařizují soukromé lety pro své mazlíčky. Pro mnohé je to jediný způsob, jak zvířata z území dostat. Společnosti zprostředkovávající letecké přepravy mazlíčků zaznamenaly o lety obrovský zájem. Jedna cesta tryskáčem vyjde zhruba na 550 tisíc Kč a mnohdy se komplikuje.

Kvůli pandemickým omezením, která zmenšují nákladní prostor komerčních letadel, je pro mnohé pronájem soukromého tryskáče jedinou cestou, jak zvířata z města dostat pryč. Lidé své mazlíčky berou jako členy rodiny, proto jsou ochotni si za jejich přepravu připlatit. 

Manažer Air Charter Service a soukromý makléř Chris Phillips řekl, že je o lety velký zájem. Přistěhovalci se podle něho chtějí vrátit do své země a to i se svými domácími mazlíčky. Zájem o přepravu se týká například psů, koček a králíků.

Tento týden v Hongkongu koronavirus postihl tisíce křečků. Více jak 150 návštěvníků daného zverimexu šlo kvůli obavám z možnosti zvířecího přenosu covidu-19 na člověka do karantény.

Hongkong utratí dva tisíce křečků, mohli nakazit pracovníka zverimexu

Ti, kteří si to mohou dovolit, si berou své mazlíčky s sebou. Společnost poskytující letecké dopravní spolužby Ferndale Kennels and Cattery obvykle nesleduje velký rozdíl mezi importem a exportem zvířat, nyní jeho export tvoří přes 90 %.

Podobná společnost zprostředkovávající letecké přepravy mazlíčků Pet Holidays předpokládá, že za tento rok vypraví dalších 20 letounů. Top Stars Air sdělila, že minulý rok organizovala desítky letů. Nyní k ní přichází dvacet žádostí za den. Příští měsíc bude do Londýna převážet šest lidí a sedm psů.

Kvůli striktním kovidovým omezením zamezily úřady tento měsíc lety z osmi zemí. Tento krok vedl k velké vlně rušení nakoupených letenek.

Zvířata před letem musí podstoupit vyšetření na veterině a majitel musí vyplnit požadované dokumenty, což mnohdy přijde k zmaru, protože se lety často ruší.  

18. ledna 2022


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Témata: Hongkong, Londýn

Video