Heslo roku 2000: Lidé všech zemí, připojte se!

-
internet pro začátečníky I.

Slovo internet označuje počítačovou síť, která vznikla propojením mnoha sítí menších a jednotlivých počítačů. Podnět k tomuto projektu vyšel z Agentury pro výzkumné projekty ministerstva obrany Spojených států (ARPA) v době, kdy vznikla potřeba sdílet po celé zemi informace a posílání dat na magnetických páskách či děrných štítcích bylo příliš pomalé. Odborníci navrhli síť decentralizovanou, aby v případě poruchy v jednom místě nedošlo k přerušení práce. V roce 1970 byla myšlenka realizována a o dva roky později byl odeslán první elektronický dopis (takzvaný e-mail). Síť se přestala jmenovat ARPANET a k nově vzniklému internetu se připojily sítě další. Roku 1990 se objevilo rozhraní WWW (zkratka pro world - wide web) a grafická podoba internetových stránek, jež existuje doposud. Internet už dnes zdaleka není záležitostí několika vyvolených - připojuje se k němu čím dál víc lidí, a to i těch, pro které byly ještě nedávno počítače srozumitelné asi tak stejně jako čínština. I jim by měl být určen tento právě začínající seriál.

Modem musí být dostatečně rychlý

Vedle počítače a telefonní linky je pro připojení k internetu zapotřebí zejména modem. Modem je zařízení, které pomocí telefonní sítě zajišťuje komunikaci mezi dvěma počítači. Při nákupu modemu je rozhodující rychlost, jíž si bude vyměňovat data s modemem na opačné straně linky. Dnes se nevyplatí pořídit modem pomalejší než 33600 bps (bitů za sekundu). Protože služby se budou nadále zrychlovat, je lépe koupit modem s rychlostí 56400 bps. Tyto hodnoty bývají uvedeny na balení modemu, popřípadě v dokumentaci modemu (někdy také zkráceně 33,6 kbps a 56 kbps). Modemů existují dva základní druhy. Interní a externí. Interní modemy se instalují přímo dovnitř počítače, zatímco externí modemy jsou umístěny vně počítače a připojují se k němu pouze kabelem. Všechny modemy umějí odesílat faxy. Dražší modely pak mají i další funkce, jako hlasový záznamník, telefon a podobně. Ceny obyčejných modemů se pohybují v rozmezí 1500 až 3500 korun.

Připojení pro náročné

Existují i jiné možnosti připojení k internetu než pomocí telefonní linky a modemu: takzvané ISDN, rozvod kabelové televize, bezdrátové spojení a pevná linka. Tyto varianty jsou však pro běžného uživatele finančně velmi nákladné a využívají je především lidé, kteří se internetem živí, protože pro svou práci potřebují vysokou rychlost přístupu. Tato připojení představují pravidelné měsíční platby minimálně ve výši 4000 korun, zatímco přes modem se lze připojit v některých případech zcela zdarma. O těchto možnostech ale více příště.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video