Cisterna, vlak

Cisterna, vlak - Cisterna - ilustrační foto | foto: Profimedia.cz

Havárie vlaku ohrozila vodu pro Moskvu

  • 9
Rusku hrozí ekologická katastrofa. U Moskvy vyteklo z vykolejeného vlaku už na 300 tun mazutu. Látka se dostala do nedalekého přítoku Volhy - řeky Vazuzy, která je podle serveru Gazeta.ru zdrojem pitné vody pro Moskvu. Agentura ITAR-TASS ale upřesnila, že do Volhy se mazut nedostal.

Vlak se šesti desítkami cisteren mířil podle serveru z Moskvy do Rigy.

Kolem osmé hodiny večer místního času mezi stanicemi Zubcov a Aristovo, asi 250 kilometrů od Moskvy, 26 cisteren vykolejilo. Některé leží na boku.

Na místo se sjeli hasiči, zdravotníci, policie i několik desítek specialistů na odstraňování následků podobných havárií. Pomáhalo i několik desítek příslušníků železniční policie.

Podle Gazety.ru se záchranáři celou noc snažili zastavit unikající mazut. Použili buldozery a ropnou látku zkrápěli chemikáliemi.

Únik látky, která se i přes ochranné hráze dostala i do přítoku Volhy, se však podařilo lokalizovat až kolem deváté hodiny ráno.

Do samotné Volhy se ale znečištění nedostalo, oznámila agentura ITAR-TASS. Experti podle ní prověřili soutok obou řek a žádné stopy mazutu nenašli.

Vladimir Sazonov z vedení ruských drah agentuře AP sdělil, že podle prvních odhadů by mohl mít na nehodě nového vlaku podíl déšť, který podemlel trať.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video