Americká ambasáda v Berlíně

Americká ambasáda v Berlíně | foto: Profimedia.cz

Tajemnou nemoc diplomatů hlásí už i z Berlína. Podezření padá na Rusko

  • 580
Diplomaté amerických ambasád po celém světě hromadně hlásí nevolnost, rozmlžené vidění, bolest hlavy a uší. Podle investigativního webu Bellingcat by za tím mohla být ruská vláda, která vysílá v telefonech nebezpečné vlny, aby se dostala k tajným informacím. Příznaky diplomaté hlásí z různých zemí už od roku 2016, kdy je poprvé zaznamenali na Kubě. Nyní je reportují z Berlína.

Útoky na diplomaty na Kubě obestírá záhada. Oběti mají poškozený mozek

Americké úřady začaly s vyšetřováním poté, co někteří zaměstnanci na americké ambasádě v Berlíně pocítili příznaky podobné tajemnému onemocnění, které poprvé diplomaté ohlásili na Kubě.

Mezi příznaky patří nevolnost, silná bolest hlavy a uší, únava, rozmlžené vidění a nespavost. Někteří zaměstnanci ambasád nebyli kvůli závažnosti onemocnění schopni pracovat a museli jít domů.

Nemoc se objevila i u diplomatů amerických velvyslanectví v Rakousku, Kanadě, Číně i Rusku. Vědci ji pojmenovali po hlavním městě Kuby, kde se v roce 2016 poprvé objevila. Vžilo se pro ni tedy označení „havanský syndrom“.

Spojené státy tehdy z Havany stáhly více než polovinu svého diplomatického personálu. Úředníci měli vážně poškozený sluch, někteří měli podle FBI dokonce poškozený mozek jako po otřesu.

Bývalý člen CIA Marc Polymeropoulos, který v době nemoci pracoval v Moskvě, podle serveru Politico uvedl: „Přišly závratě, bolest hlavy a dezorientace. Potom následovaly dlouhodobé neurologické problémy.“ 

Zatímco příčina nemoci zůstává záhadou, někteří vědci se domnívají, že jde o záměrně vysílané vysokofrekvenční elektromagnetické záření v mobilních telefonech. Svou domněnku popisují slovním spojením „útok s řízenou energií“. 

Rusko prý chce přístup k tajným informacím

Američtí vyšetřovatelé mají podezření, že by za záhadnou nemocí mohlo být Rusko. Podezření podpořil i německý Der Spiegel a investigativci z Bellingcatu. Novináři ve středu napsali, že „ruské vládní agentury už nějakou dobu pracují na metodě dálkového vysílání nebezpečných vln“.

Napětí mezi Ruskem a USA trvá. Moskva vyhostila deset amerických diplomatů

Úředníci jsou však se slovem „útok“ opatrní. Bílý dům označuje tyto hlášené příznaky u vládních představitelů raději za „nevysvětlitelné zdravotní incidenty“. Američtí politici tlačí na prezidenta Joea Bidena, aby se situaci více věnoval.

V roce 2019 američtí a britští vědci přišli s teorií, že zvuky mají pravděpodobně na svědomí cvrčci. Donald Trump akustické incidenty už v říjnu 2017 označil za „velmi neobvyklý útok, za který je určitě zodpovědná Kuba“.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video