Syn Usámy bin Ládina Hamza (uprostřed) na nedatovaném archivním snímku. | foto: Profimedia.cz

Teroristická sláva. Syn Usámy bin Ládina si vzal dceru atentátníka z 11. září

  • 39
Syn svého času nejmocnějšího teroristy na světě Usámy bin Ládina a dcera vůdce atentátů na Světové obchodní centrum z 11. září 2001 Muhammada Atty se vzali. Svatbu Hamzy bin Ládina potvrdili jeho nevlastní bratři v rozhovoru pro britský deník The Guardian.

„Slyšeli jsme, že si vzal dceru Muhammada Atty. Nejsme si jistí, kde je, ale mohl by to být Afghánistán,“ uvedli pro The Guardian Ahmad a Hassan al-Attasovi, jejichž otcem je stejně jako v případě Hamzy Usáma bin Ládin. 

Syn bin Ládina se dere k moci. V propagandě slibuje smrt bezvěrcům

Jméno jeho nevěsty deník neuvádí a není ani jasné, kdy se svatba odehrála. Jedno svatební video s Hamzou se totiž na veřejnosti objevilo už dříve. 

Svatba podle deníku ukazuje na fakt, že členy al-Káidy i po sedmnácti letech pojí vzpomínka na tragický útok a že samotná organizace pokračuje v odkazu svého vůdce bin Ládina. 

Ten byl zastřelen 2. května 2011 ve svém úkrytu v Abbottábádu nedaleko pákistánského hlavního města Islámábád. Atta byl vůdcem dvacetičlenné skupiny, která s letadly 11. září 2001 podnikla útok na Světové obchodní centrum v New Yorku, při němž zemřelo více než tři tisíce lidí. 

Zásahu se účastnilo pět vrtulníků a 23 členů námořního komanda. Tělo čtyřiapadesátiletého teroristy původem ze Saúdské Arábie poté skončilo v Arabském moři.

Bin Ládinův nástupce v čele al-Káidy Ajmán Zavahrí po jeho smrti prohlásil, že muslimská svatá válka „smrtí velitele nebo vůdce nekončí“. Podle něj byl bin Ládin čestný, velkorysý a dobrotivý člověk. V jeho dráze chce pokračovat právě Hamza bin Ládin, který stoupence džihádu opakovaně vyzývá k boji proti Západu.

Usáma bin Ládin se v Pákistánu skrýval údajně už od roku 2002:

3. května 2011


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video