Dalším dnem pokračuje intenzivní bombardování Pásma Gazy izraelskou armádou....

Dalším dnem pokračuje intenzivní bombardování Pásma Gazy izraelskou armádou. Centrem náletů se hned po půlnoci stalo město Gaza. Mezi zasaženými budovami byly kanceláře katarského Červeného půlměsíce v Gaze a také jediná klinika pro trasování nákazy covidem-19. (18. května 2021) | foto: Reuters

Rada OSN chce v Pásmu Gazy vyšetřovat zločiny. Izrael spolupracovat odmítl

  • 296
Kvůli vyšetřování možných zločinů spáchaných za jedenáctidenního konfliktu mezi Izraelem a islámskou skupinou Hamás vznikne speciální komise. Ve čtvrtek o tom na svém mimořádném jednání rozhodla Rada OSN pro lidská práva. Izrael s komisí podle slov ministerstva zahraničí nechce spolupracovat, Hamás její vytvoření naopak uvítal.

Izraelské ministerstvo zahraničí rozhodnutí Rady OSN pro lidská práva odmítlo s tím, že Izrael nebude při vyšetřování spolupracovat. Podle Izraele je přijetí rezoluce „morálním selháním“, a cílem vyšetřování je „kamuflovat“ zločiny teroristické organizace Hamás.

Rezoluci, kterou na podnět Organizace islámské spolupráce a palestinské delegace při OSN Rada přijala, uvítal naopak mluvčí hnutí Hamás. Ten označil kroky skupiny proti Izraeli za „legitimní odpor“ a vyzval k „okamžitým krokům s cílem potrestat“ Izrael.

Vysoká komisařka OSN pro lidská práva Michelle Bacheletová na dnešním mimořádném jednání řekla, že izraelské nálety v Pásmu Gazy mohou představovat válečné zločiny, pokud se ukáže, že byly nepřiměřené. Zároveň vyzvala lídry radikálního Hamásu, který v Pásmu Gazy vládne, aby neodpaloval rakety na Izrael. Evropská unie, Izrael a Spojené státy označují Hamás za teroristickou organizaci.

Ve středu večer byla do rezoluce přidána pasáž vyzývající státy světa, aby se zdržely „předávání zbraní“, pokud vyhodnotí „zjevné riziko“, že by tyto zbraně mohly být použity k vážnému porušování lidských práv nebo humanitárního práva. Tato výzva je patrně namířena proti zemím, které dodávají zbraně Izraeli, napsala agentura AP.

Výsměch mezinárodnímu právu

„Dnešní ostudné rozhodnutí je dalším příkladem do očí bijící protiizraelské posedlosti Rady,“ uvedl v prohlášení izraelský premiér Benjamin Netanjahu. „Tato fraška se vysmívá mezinárodními právu a povzbuzuje teroristy po celém světě,“ dodal.

Hluboké politování nad rozhodnutím Rady vyjádřily také Spojené státy. „Dnešní krok ohrožuje pokrok, který už se podařilo učinit,“ uvedla v prohlášení americká mise při OSN v Ženevě.

Pokud Izrael zničí Hamás, bude muset jeho armáda zpět do Gazy, líčí experti

Text rezoluce, kterou Rada OSN pro lidská práva přijala, vyzývá k ustavení „nezávislé mezinárodní vyšetřovací komise pro okupovaná palestinská území včetně východního Jeruzaléma“.

Vyšetřovatelé mají prověřit „všechna podezření na porušení mezinárodního práva“ v souvislosti s napětím, jež vedlo k nedávným bojům v Pásmu Gazy. 

Izrael začal 10. května bojovat proti Hamásu, který za 11 dní vypálil na Izrael přes 4 300 raket. Boje, jejichž příčinou byly nepokoje v Jeruzalému, nepřežilo více než 250 lidí, hlavně Palestinců. 21. května začal mezi Izraelem a palestinským radikálním hnutím Hamás platit klid zbraní. Mimo mnoho obětí boje způsobily také rozsáhlé materiální škody. 

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video