Sarkozy odcizení peněz nahlásil v září.

Sarkozy odcizení peněz nahlásil v září. | foto: Reuters

Hackeři ukradli Sarkozymu peníze z účtu

  • 10
Ani francouzský prezident Nicolas Sarkozy zřejmě nevěnoval dostatečnou pozornost zabezpečení svého bankovního účtu. Neznámí hackeři se po internetu nabourali do Sarkozyho osobního konta a ukradli mu menší finanční částku. Potvrdila to i prezidentská kancelář.

Podle francouzského listu Journal du Dimanche si Sarkozy na odcizení "menších částek" stěžoval policii už v září. Týdeník to oznámil s odvoláním na policejní zdroje.

Sarkozyho kancelář informace potvrdila. "Dokazuje to, že tento systém internetového bankovnictví není neomylný," komentoval incident v rádiu mluvčí francouzské vlády Luc Chatel.

Vládní zdroje ani policie ovšem neuvedly, jestli prezident dostatečně využíval bezpečnostní opatření internetového bankovnictví. Experti se totiž shodují, že při opatrnosti a využití certifikátů či verifikačních SMS se dá útokům předejít.

Hackery, kteří se do Sarkozyho konta nabourali, zatím policie neidentifikovala. Finanční a kriminální oddělení policie na pařížském předměstí Nanterre ale pokračuje ve vyšetřování.

Hackeři používají k nabourání se do kont mimo jiné takzvaný phishing, kdy vydávají svůj e-mail za zprávu od banky a požadují po uživateli přístupové údaje.

Zákeřnější metodou je pharming - falešné stránky, které se tváří jako vstup do internetového bankovnictví a přihlašovací údaje pošlou podvodníkům. V Česku se stali naposledy obětí phishingu letos v březnu klienti České spořitelny. - čtěte Pozor na nebezpečné varování jakoby od České spořitelny

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video