Advokát Ben Crump a Philonise Floyd, bratr George Floyda, se radují z výsledku...

Advokát Ben Crump a Philonise Floyd, bratr George Floyda, se radují z výsledku dohody. (12. března 2021) | foto: Reuters

Minneapolis vyplatí rodině Floyda historické odškodné, dostane stovky milionů

  • 210
Vedení města Minneapolis v pátek souhlasilo, že zaplatí 27 milionů dolarů (591,6 milionu korun) za urovnání civilní žaloby, kterou podala rodina černocha George Floyda kvůli jeho květnovému úmrtí po policejním zásahu v tomto městě v Minnesotě. Jde o nejvyšší částku v předsoudním urovnání v občanskoprávním řízení v historii.

„Chtěla bych jménem celé městské rady vyjádřit hlubokou účast rodině George Floyda, jeho přátelům a všem, kdo truchlí nad jeho smrtí,“ řekla předsedkyně městské rady Lisa Benderová.

Právní zástupce Floydovy rodiny Ben Crump sdělil, že výše částky „jasně signalizuje, že na černošských životech záleží a že policejní brutalita proti nebělochům musí skončit“.

Žalobu podala Floydova rodina v červenci loňského roku proti městu, bývalému policistovi Dereku Chauvinovi, který Floydovi při zatýkání klečel na krku, a třem dalším policistům zbaveným služby a obviněným ze zavinění Floydova úmrtí. 

Žaloba vinila policisty z překročení Floydových práv a město z toho, že umožnilo, aby v policejních jednotkách vznikla kultura používání nepřiměřené síly, rasismu a beztrestnosti.

30. května 2020

Najít nestranné porotce je problém. Hlavní proces v kauze Floyd odstartoval

Tento týden začal proces s Chauvinem, který čelí obvinění ze zabití a z vraždy. Zatím není jasné, jak urovnání ovlivní proces nebo probíhající výběr poroty, poznamenala agentura AP.

Smrt George Floyda, po níž Spojené státy zachvátila nejsilnější vlna protestů proti rasismu za poslední desetiletí, je mnohými vnímána jako symbol policejní brutality a přetrvávajícího „systémového rasismu“ v zemi s bohatou minulostí rasové nespravedlnosti.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video