Clotilde Reissová před Elysejským palácem, kde se setkala s Nicolasem Sarkozym (15. května 2010)

Clotilde Reissová před Elysejským palácem, kde se setkala s Nicolasem Sarkozym (15. května 2010) | foto: AP

Francouzka obviněná Íránem ze špionáže přiletěla zpět do své vlasti

  • 10
Francouzská učitelka Clotilde Reissová, kterou Teherán vinil mimo jiné ze špionáže, opustila Írán a vrátila se do Francie. V Paříži se pak setkala s prezidentem Nicolasem Sarkozym. Do vězení se v Íránu dostala loni poté, co se účastnila protirežimních demonstrací.

Podle agentury AFP pak Sarkozy poděkoval třem svým protějškům - Luizi Ináciovi Lula da Silvovi z Brazílie, Abdoulayi Wademu ze Senegalu a Bašáru Assadovi ze Sýrie - za aktivní roli při propuštění Reissové.

SPEKULACE

Úřady obou zemí spekulaci, že návrat Reissové souvisel s případy dvou Íránců držených ve Francií - jeden z nich se mohl vrátit do vlasti před týdnem, o druhém z nich soud rozhodne zřejmě v úterý.

Čtyřiadvacetiletá francouzská učitelka skončila před íránským soudem poté, co ji loni v létě zadržely bezpečnostní složky na protestech proti výsledkům voleb. Ocitla se ve skupině zhruba stovky politiků, novinářů a aktivistů obžalovaných ze snah svrhnout íránský režim.

Reissovou Teherán obvinil ze špionáže a ohrožování bezpečnosti státu. Konkrétně měla shromážďovat informace, fotit demonstrace a pak snímky posílat do zahraničí (během protivládních protestů neměli západní novináři do ulic íránské metropole vůbec přístup pozn. red).

Paříž za ni později zaplatila kauci a mladá Francouzka tak mohla vyjít z vězení. Zdržovala se na francouzském velvyslanectví v Teheránu a čekala na vynesení rozsudku.

Původně ji íránský soud poslal na deset let do vězení, uvedla televize BBC na svém webu. Později ale soudce snížil trest na pokutu ve výši zhruba 6 milionu korun. Její právník částku složil v sobotu.

Protesty v Teheránu (21. června 2009)Vše o protestech v Íránu

Íránci v loni červnu masově demonstrovali proti výsledkům voleb. Policie a milice proti nim brutálně zakročily. Desítky lidí zemřely.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video