Richard Lví srdce na rytině z 19. století vede křižácká vojska v bitvě u Arsufu.

Richard Lví srdce na rytině z 19. století vede křižácká vojska v bitvě u Arsufu. | foto: Profimedia.cz

Francouzi pitvají Richardovo lví srdce. Chtějí zjistit, na co zemřel

  • 59
Francouzští odborníci na soudní lékařství zkoumají ostatky anglického krále Richarda I., zvaného Lví srdce. Experti chtějí z několika úlomků jeho seschlého srdce zjistit, na co vlastně hrdina křižáckých výprav na konci 12. století zemřel.

Nabalzamované srdce udatného vojevůdce stovky let klidně spočívalo v katedrále Notre Dame v severofrancouzském městě Rouen. Nyní ale exkluzivní povolení k provedení testů na vzorku panovníkovy tkáně získal proslulý soudní lékař a paleopatolog Phillipe Charlier.

Richard Lví srdce

Richard I. vládl Anglii v letech 1189 až 1199. Přízvisko Lví srdce si vysloužil díky pověsti vynikajícího vojevůdce a neohroženého válečníka. Vedl třetí křížovou výpravu za znovudobytí Jeruzaléma, Svaté město ale z rukou muslimského vládce Saladina nevyrval. Při obléhání hradu Chalus-Chabrol poblíž města Limoges byl postřelen z kuše a na následky zranění zemřel.

Podle serveru telegraph.co.uk dostal k dispozici několik vetchých úlomků Richardova srdce. Je přesvědčen, že se mu díky sérii chemických testů podaří zjistit, na co bojovník za osvobození Kristova hrobu zemřel. "Z hlediska soudního lékařství je to velká výzva. Chceme získat maximum informací z nejmenšího možného kousku," svěřil se Charlier listu Le Parisien.

Vědec doufá, že se mu podaří také odhalit starý recept na balzamování mrtvol, které ve středověku prováděli lazebníci, nebo dokonce kuchaři. První testy prý už prokázaly, že odebrané vzorky obsahují lidské buňky a rostlinné, minerální a kovové prvky.

Charlier už měl pod rukama kosti nejednoho panovníka a francouzská média mu přezdívají "Indiana Jones ze hřbitova". V minulosti například pomohl vyvrátit podezření, že Napoleona na svaté Heleně otrávili jeho britští strážci, nebo zjistil, že údajné ostatky Johanky z Arku jsou ve skutečnosti jen staré kočičí kosti.

Naposledy na sebe upozornil před dvěma lety, kdy se mu podařilo identifikovat hlavu francouzského krále Jindřicha IV. Mumifikovaná hlava se přes 200 let potulovala po soukromých sbírkách a díky vědcům se mohla opět vrátit ke svému tělu v bazilice Saint-Denis na okraji Paříže.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video