Obraz Diana a Actaeon italského malíře Giuseppa Cesariho z počátku 17. století

Obraz Diana a Actaeon italského malíře Giuseppa Cesariho z počátku 17. století | foto: Profimedia.cz

Studenty ve Francii rozlítil renesanční obraz nahých žen, kantoři se bojí učit

  • 755
Učitelé ze střední školy ve městě Issou nedaleko Paříže odmítli v pondělí z obav o svou bezpečnost pracovat poté, co se část studentů během vyučování vzbouřila kvůli ukázce renesančního obrazu zobrazujícího nahé ženy. Situaci v pondělí přijel řešit ministr školství Gabriel Attal, který slíbil potrestání příslušných žáků.

„Kolegyně ve čtvrtek při hodině francouzštiny ukázala studentům obraz Diana a Actaeon ze 17. století, na kterém jsou nahé ženy,“ popsala agentuře AFP začátek roztržky Sophie Venetitayová, generální tajemnice francouzského Odborového svazu středoškolských učitelů (SNES).

„Někteří studenti odvraceli pohled, cítili se být uraženi a říkali, že jsou šokováni. Další také tvrdili, že učitelka měla rasistické poznámky během diskuse ve třídě,“ dodala Venetitayová. Rodič jednoho ze žáků následně poslal řediteli školy e-mail, v němž uvedl, že jeho synovi bylo během této diskuse zabráněno mluvit a že podá na učitelku stížnost.

Profesorka ukázala studentům malbu proroka Mohameda, univerzita ji vyhodila

Obraz Diana a Actaeon od italského malíře Giuseppa Cesariho zobrazuje příběh z řecké mytologie, během něhož lovec Actaeon vtrhne v lese na místo, kde se koupe bohyně lovu Diana a čtveřice jejích nymf. Originál renesančního díla se nachází v pařížském muzeu Louvre.

„Byla to poslední kapka pro učitele školy, kteří si stěžovali na zhoršenou atmosféru a také na nedostatečnou podporu ze strany vedení navzdory několika upozorněním,“ řekla o incidentu Venetitayová.

Deník The Times uvádí, že studenti, kteří si na obraz stěžovali, jsou muslimové. Učitelce údajně při roztržce ve třídě řekli, že jejich náboženství taková díla zakazuje a nechtějí se na ně dívat.

Cítíte se pobouřeni při pohledu na nahé postavy na obrazu Diana a Actaeon?

Hlasování skončiloČtenáři hlasovali do 0:00 úterý 19. prosince 2023. Anketa je uzavřena.

Učitelé v pátek zaslali rodičům studentů zprávu, že využívají svého práva a nebudou v pondělí učit kvůli „obzvláště obtížné situaci“ na škole. „Naší každodenní realitou je hmatatelná nepohoda a nárůst případů násilí,“ uvedli.

„Víme, jak tohle končí,“ zlobí se odbory

Ministr školství Attal v pondělí prohlásil, že škola zahájí disciplinární řízení „proti studentům, kteří jsou za tuto situaci zodpovědní a kteří se k tomu také přiznali“. „Do školy pošlu tým, který zajistí dodržování hodnot republiky,“ slíbil.

Podle The Times se vyučující ve Francii stále častěji ocitají v první linii etnického a kulturního konfliktu mezi většinou francouzského obyvatelstva a početnou muslimskou populací. „Podobné metody mohou vést k tragédii. Viděli jsme to při vraždě učitele Samuela Patyho. Naši kolegové se cítí ohroženi a v nebezpečí,“ konstatovala Venetitayová.

Škola ve Francii zažila krvavé drama. Země vyhlásila nejvyšší stupeň hrozby

Učitelé ze školy v Issou v pondělí uvedli, že ačkoli žáci přiznali, že o rasistických poznámkách ze strany učitelky lhali, „škoda už byla napáchána“. „Máme co do činění s pomstychtivými rodiči, kteří raději věří svým dětem než nám,“ vzkázali podle The Times.

Francouzský soud v pátek odsoudil šest teenagerů za jejich účast na Patyho vraždě. Sedmačtyřicetiletého dějepisáře v roce 2020 zavraždil osmnáctiletý islámský radikál Abdulláh Anzorov. Patyho sťal na pařížském předměstí Conflans-Sainte-Honorine poté, co učitel ukázal své třídě karikatury proroka Mohameda ze satirického časopisu Charlie Hebdo.

V říjnu radikální islamista ubodal svého bývalého učitele Dominiqua Bernarda ve městě Arras za výkřiků „Alláhu akbar“.

Student na střední škole v Arrasu ubodal učitele:


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video