Islamistu ve vězení ve Francii, jenž pobodal dozorce, zadrželi. Ženu zabili

  • 297
V návštěvní místnosti vězení na západě Francie se v úterý i se svou partnerkou zabarikádoval radikalizovaný vězeň, který předtím pobodal a vážně zranil dva dozorce. Policie útočníka po deseti hodinách zadržela. Vyšetřovatelé incident označili za teroristický čin. Muž se podle francouzského tisku hlásí k takzvanému Islámskému státu.

Na místě zasahovala jednotka rychlého nasazení, která dostala podle serveru ouest-france.fr povolení útočníka zabít.

Vězeň, který chtěl podle prokurátora Rémyho Heitze pomstít pachatele loňského atentátu ve Štrasburku, utrpěl při policejním zásahu vážná zranění, jeho partnerka rovněž těžká, ale namístě jim podlehla.

Situaci komplikovala skutečnost, že v další části rodinné jednotky se nacházel další vězeň se svou přítelkyní. „Není pochyb o teroristické povaze útoku,“ prohlásil podle stanice Fox News francouzský ministr spravedlnosti Nicole Belloubet.

Vězeň napadl podle rozhlasové stanice RFI dozorce v úterý kolem desáté hodiny dopoledne. Sedmadvacetiletý Michaël Chiolo údajně křičel při útoku Alláhu akbar, arabsky Bůh je veliký. 

Podle dozorců použil jako zbraň keramický nůž, který měla do věznice údajně pronést přes detektor kovů Chiolova manželka. Oba zraněné strážce převezla záchranná služba do nemocnice a jsou mimo ohrožení života. 

„Byl to pokus o vraždu. Všude na zemi byla krev, vypadlo to jako scéna z války,“ vylíčil situaci zaměstnanec věznice Alassanne Sall. Jeden ze dozorců měl podle něj pobodané břicho, druhý utrpěl poranění na krku, obličeji a zádech. 

Prokurátor Rémy Heitz později na tiskové konferenci uvedl, že vězeň chtěl útokem na dozorce pomstít Chérifa Chekatta, pachatele prosincového teroristického útoku ze Štrasburku na východě Francie, kterého policisté při pozdější akci zabili. Podle velitele zásahu měl u sebe vězeň atrapu výbušniny.

Chiolo podle webu DailyMail tvrdil, že si společně s manželkou přejí zemřít jako mučedníci. Na místo dorazila policie se speciálně vycvičenými psy, kteří měli případné výbušniny odhalit. Do akce se zapojila také francouzská armáda. 

Chiolo si ve věznici s nejvyšším stupněm ostrahy v Condé-sur-Sarthe v Normandii odpykává třicetiletý trest za loupežnou vraždu devětaosmdesátiletého muže, který byl přeživším holokaustu. Vraždu spáchal se svým komplicem a odsouzen byl v roce 2015. K islámu podle agentury AFP konvertoval v roce 2010 a radikalizoval se až ve vězení. 

05.března 2019 v 17:01, příspěvek archivován: 05.března 2019 v 17:19

⚡️ EN DIRECT ⚡️ #CondéSurSarthe : Le détenu radicalisé Michaël #Chiolo serait toujours retranché dans l’#UVF avec sa femme et aurait annoncé sa volonté de mourir en martyr." #prison #Alenconcondé #CondéSurSarthe #MichaëlChiolo https://t.co/4uNkpv9DNv

V roce 2015 byl rovněž odsouzen na jeden rok, neboť požadoval po svých spoluvězních, aby na vězeňském dvoře „přehráli“ teroristický útok na pařížský klub Bataclan. Při něm 13. listopadu 2015 zahynulo devadesát lidí.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video