Policejní hlídka v ulicích Paříže (22. prosince 2023) | foto: Profimedia.cz

Bombami hrozil třináctiletý kluk. Ve Francii ochromil úřady, letiště i školy

  • 5
Za stovkami bombových výhrůžek z loňského podzimu byl podle francouzské policie teprve třináctiletý chlapec. Hrozby se týkaly letišť, soudů a univerzit. Případem školáka se zabývá prokuratura ve městě Rennes.

Úřady kvůli výhrůžkám posílily ostrahu na pařížských letištích a ve vlacích. Dělo se to v situaci, kdy v zemi platil nejvyšší stupeň výstrahy před hrozbou terorismu po vraždě učitele v severofrancouzském Arrasu. Napětí ve společnosti se zvýšilo rovněž kvůli válce mezi Izraelem a palestinským teroristickým hnutím Hamás v Pásmu Gazy.

Chlapec podle DPA řekl, že mu šlo jen o hru a že nejednal z politických nebo náboženských pohnutek. Přestože své výhrůžky posílal prostřednictvím zahraničního připojení k internetu, policie ho vypátrala. Původně zadržela i jeho rodiče a bratra, pak je ale propustila, protože s případem neměli nic společného.

Bombové hrozby ve Francii pokračují. Evakuovat se muselo několik menších letišť

DPA píše, že při pátrání po původci výhrůžek policie často vyšetřovala mladistvé. Videa zachycující evakuace škol měla v některých případech i miliony zhlédnutí. Výhrůžky někdy i na několik dnů v řadě ochromily provoz letišť, dotkly se i turistických míst, jako je zámek ve Versailles nebo muzeum Louvre.

Zadrženému chlapci policie připisuje nejméně 380 bombových výhrůžek, uvedl list Le Parisien. Týkaly se například nádraží v Rennes či dvou redakcí regionálního deníku Ouest France.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video