Oslavy Dne veteránů v Havlíčkově Brodě

Oslavy Dne veteránů u památníku v Havlíčkově Brodě. (11. listopadu 2005) | foto: Václav Hubata-Vacek, MF DNES

FOTOSTORY: Svět oslavoval válečné veterány

  • 1
Svět oslavil Den válečných veteránů. Svátek vysloužilců ze všech vojenských konfliktů se připomíná v demokratických zemích Evropy, v USA a Kanadě jako symbol vítězství demokracie. Přesně před 87 lety skončila první světová válka.

Fotografie zvětšíte kliknutím

Válečný veterán v Londýně

Britský veterán Leonard Jeans při oslavách v Londýně. Přesně v jedenáct hodin drží spolu s dívkami z kensingtonské školy sv. Jakuba dvě minuty ticha. Jedenáctá hodina jedenáctého dne jedenáctého měsíce připomíná konec první světové války.

Válečný veterán v Paříži

Francouzský vysloužilec slaví na pařížské Champs Elysées. Nad hlavou má francouzskou vlajku a Vítězný oblouk.

Válečný veterán v Ypres

Britský veterán Laurence Stubbs přihlížel oslavám ve městě Ypres na severu Belgie. Ceremoniál se konal u Meninské brány, mohutného památníku nesoucího jména 55 tisíc vojáků Británie a Commonwealthu, kteří padli v první světové válce a jejichž těla nebyla nikdy nalezena.

Váleční veteráni v Halifaxu

Výročí konce první války si připomněli i v Kanadě. Veteráni s manželkami nastoupili v Halifaxu do vlaku, který je odvezl na oficiální oslavy do hlavního města Ottawy.

Oslavy Dne veteránů v Havlíčkově Brodě

Den veteránů se slavil i na mnoha místech v Česku, například u památníku v Havlíčkově Brodě. Ministr obrany Karel Kühnl veteránům slíbil, že pro ně ministerstvo postaví pečovatelské domy s lékařskou službou. Do tří let by jich mělo v České republice vzniknout až jedenáct.

Generál Hlučka přebírá Řád Čestné legie

Šest českých letců, kteří se účastnili bojů o Francii a Velkou Británii, a pět českých účastníků bojů o Dunkerque obdrželo v Praze rytířské insignie Řádu Čestné legie. Jedno z nejvyšších francouzských vyznamenání jim udělil francouzský prezident a předal francouzský velvyslanec Joël de Zorzi.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video