Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Fly! - věrná simulace civilního létání

  22:13
- Kromě simulátorů vojenských, kterých je mezi počítačovými hrami valná většina, existují ještě i simulátory, pro něž se vžilo označení civilní či mírové. Ačkoli je mnoho hráčů neshledává nikterak zábavnými (přece jen - jedná se v nich pouze o to, doletět z jednoho místa na druhé bez možnosti někoho na cestě uškvařit raketou), jsou bezesporu ve věrnosti simulace jedny z nejrealističtějších. Posledním přírůstkem do rodiny tohoto druhu her je Fly! od firmy Terminal Reality.
Fly

Fly | foto: TRI

I když mírových simulátorů není tolik jako válečných, rozhodně je konkurence na tomto poli her jedna z nejtvrdších. Nejvážnější soupeři - Microsoft Flight Simulator, Flight Unlimited a nyní i Fly! se předhánějí o to, který z nich je nejrealističtější, má nejvíce možností či nejlepší model krajiny. Hlavní zbraní MS Flight Simulatoru je bezpočet různých add-onů a expansion packů a Flight Unlimited 2 boduje pohodovou kombinací realismu a nižší obtížnosti létání. Autoři Fly! šli cestou absolutního realismu skoro na úrovni trenažéru s možností proletět se na celém světě.

Vybrat si můžete z pěti typů letadel. Pro piloty - začátečníky je ideální věrná Cessna 172 (která mimochodem nechybí v snad žádném mírovém simulátoru), trošku těžší na ovládání je Piper Malibu Mirage, ještě více zkušeností budete potřebovat pro dvoumotorová letadla Piper Navajo Chieftain a Beech King Air B200 a jen skutečný mistr pilot se může odvážit letu s tryskovým Raytheon Hawkerem 800XP. Každé letadlo má svou vlastní přístrojovou desku a interiér. Přístrojová deska by už realističtěji ztvárněna být nemohla - každá páčka, hejblátko, tlačítko, přepínač, kroutítko či táhlo je tam, kde je ve skutečnosti a navíc plně funkční! Je tedy možné manipulovat důležitými přístroji - palivovou pumpou, motory, klapkami, plynem, rádiem či brzdami, ale jen tak pro radost můžete zapínat a vypínat i přístroje, které nejsou důležité k samotnému letu - světla, nápis "Nekuřte." či "Připoutejte se."

S letounem začínáte přirozeně na letišti. Fly nabízí neuvěřitelných 9.500 letišť, každé je reprezentované jeho vlastním třípísmeným kódem (např. Dallas-Fort Worth má DFW apod.). Můžete si vybrat jedno z několika předdefinovaných scénářů, které vás postaví do obtížné situace. Vyzkoušet si tak můžete přistávání v bouři podle přístrojů, přistání na most Golden Gate či "Útěk z New Yorku", kde začínáte na střeše Světového obchodního centra s Cessnou 172 a musíte se dostat co nejrychleji z města a zároveň neskončit v řece... Samozřejmě si můžete naplánovat vlastní cestu odkudkoli kamkoli - třeba z Ruzyně na základnu McMurdo v Antarktidě, možné je prostě vše.

Let samotný je ztvárněn velmi realisticky a na letoun samotný působí množství faktorů - počet a umístění cestujících a zavazadel znamená vychýlení těžiště a změnu letových vlastností, samozřejmostí jsou i efekty počasí - větru a tlaku vzduchu. Dokonce je možné si z interentu stáhnout data o skutečném počasí nad vybraným městem, takže pokud v této chvíli prší nad New Yorkem, stačí si nahrát příslušný soubor a nad virtuálním New Yorkem ve Fly! bude pršet také.

Opravdu závažná chybu se ve Fly! projeví již po několika minutách hraní. Stačí totiž narazit do země a najednou zjistíte, že ač ve skutečnosti by z vašeho letounu byly pravděpodobně zmuchlané dýmající trosky, ve Fly! jen párkrát poskočíte, z reproduktorů se ozve skřípavý zvuk muchlaného plechu a skřípění pneumatik a letadlo je naprosto nedotčené a připravené k dalšímu letu. Vzhledem k tomu, že Fly! je naprosto realistický simulátor, je absence jakéhokoli modelu poškození překvapivá - ve Flight Unlimited 2 stačilo, abyste letěli chvilku střemhlav a jednoduše upadla křídla, Fly! nic takového nesimuluje, a to je velká škoda. Můžete letět k zemi jako kámen z výšky tří kilometrů a nestane se vám vůbec nic...

Graficky vypadá Fly! úžasně, ovšem jen v pěti precizně vymodelovaných oblastech - New Yorku, Dallasu, Chicagu, Los Angles a San Francisku. Zbytek světa už tak úžasný není rozhodně se zobrazení nemůže měřit s MS Flight Simulatorem a možná by jej předstihl i Flight Unlimited 2. Oblasti mimo zmíněných pět měst jsou totiž založeny na satelitních snímcích, které vypadají sice z výšky několika tisíc metrů skutečně úžasně, nicméně při letu těsně nad zemí je patrná pixelace a celkový dojem je spíše špatný. Grafika vnitřku letadla je ovšem stoprocentně skvělá, kokpit reálného letadla koresponduje skoro na sto procent s kokpitem virtuálního stroje ve Fly!.

Zvuková stránka hry je naprosto excelentní - samozřejmostí je realistický zvuk motorů, ale zvláště výborně je provedená komunikace s věží, která tolik omračovala v druhém díle Flight Unlimited. Ve Fly! je snad ještě lepší, radiová komunikace s dispečery zní velmi autenticky.

Fly! je rozhodně velmi dobrý simulátor, který potěší zvláště fandy mírového létání. Rozhodně disponuje nejrealističtějším letovým modelem ze všech dostupných mírových simulátorů, což není na škodu - nicméně některým hráčům to vyhovovat jistě příliš nebude. Značný čas je nutné před samotným hraním věnovat důkladnému studiu manuálu a seznámení se se všemi vlasnostmi jednotlivých letadel. Ovšem za několik týdnů bychom se měli dočkat třetího dílu Flight Unlimited, který slibuje naopak obětovat absolutní realismus na úkor (či raději ve prospěch?) hratelnosti. Nyní je ale Fly! zřejmě to nejlepší, co je na trhu k dostání, i přes několik chyb a absenci modelu poškození.

 

HODNOCENÍ A ZÁKLADNÍ INFORMACE O HŘE:
Fly! 80%
Grafika hvezda.gif (125 bytes)hvezda.gif (125 bytes)hvezda.gif (125 bytes)hvezda.gif (125 bytes)
Typ hry: Simulátor
Výrobce/Distributor: Terminal Reality/Take2
Jazyk: anglický
3D karty: ano
Multiplayer: ne
Pro hráče: od 15 let
Zvuk hvezda.gif (125 bytes)hvezda.gif (125 bytes)hvezda.gif (125 bytes)hvezda.gif (125 bytes)hvezda.gif (125 bytes)
Hratelnost hvezda.gif (125 bytes)hvezda.gif (125 bytes)hvezda.gif (125 bytes)hvezda.gif (125 bytes)
Hvězdičky jsou udělovány od jedné, což je nejhorší ohodnocení v dané kategorii, až do pěti u her v této oblasti vynikajících.
Minimální konfigurace:
Win 95/98, CPU Pentium 200MMX, HDD 400 MB, RAM 32MB, CD ROM 4x, 3D karta: ano
Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Doba míru je pryč, říká poradce premiéra Pojar

  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Hromadná nehoda u letiště zastavila Pražský okruh, jedno z aut skončilo na střeše

29. dubna 2024  16:33,  aktualizováno  20:36

Všechny složky integrovaného záchranného systému zasahovaly v pondělí na 27. kilometru Pražského...

Trojský koník v Evropě. San Marino se stalo základnou ruských špionů

29. dubna 2024

Premium Jeden z nejmenších států v Evropě vzbuzuje čím dál větší pozornost západních tajných služeb....

Jaká práce lidem zbyla? Spolupráci s OpenAI vedou z médií i Financial Times

29. dubna 2024  19:39

Financial Times (FT) se stal prvním významným britským zpravodajským médiem, které uzavřelo...

Špehovali, zpřístupňovali trezory. Jak se ruští „krtci“ ve Vrběticích činili

29. dubna 2024  19:34

Série výbuchů a incidentů v Evropě, včetně explozí v muničním areálu ve Vrběticích z roku 2014,...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na obchodním domě Máj...