Američan Reza Baluchi se pokusil „přejít“ moře v bizarním bublinovém zařízení.

Američan Reza Baluchi se pokusil „přejít“ moře v bizarním bublinovém zařízení. | foto: Kancelář šerifa okresu Flagler

Američan chtěl přejít moře ve šlapohybu, vlny ho zahnaly na opačnou stranu

  • 30
Návštěvníci floridské pláže byli dost vyděšení, když se na ní náhle objevilo zvláštní plavidlo. V bublinovém válci s lopatkovým pohonem se nacházel Reza Baluchi, který se pokusil „překonat chůzí“ oceánské vody z Floridy na Bermudy. Je to už jeho několikátý pokus, který skončil nezdarem.

Překvapení lidé na pláži zavolali policii. „S radostí oznamujeme, že uživatel plavidla je v bezpečí a bez zranění!“ oznámila šerifova kancelář floridské Flagler County, která poděkovala „starostlivým občanům“.

Zařízení má podobu velkého kovového bubnu podobného kolotoči pro křečky. Na obou stranách jsou bubliny a pádla. Plavidlo je poháněno běžcem, který běží uvnitř.

Na papíře zřejmě mohla idea tohoto netypického plavidla fungovat a oceán zdolat. V praxi, jak to tak bývá, to už bylo horší.

Baluchi podle GPS trackeru začínal v blízkosti floridské Vilano Beach. Kvůli „komplikacím“ jej ale vlny vyplivly o 35 kilometrů jižněji na pláž St Augustine. Namísto dopředu směrem k Bermudám nebo severnímu pobřeží k New Yorku se tedy odvážlivec dostal ještě dál od vytyčené destinace.

V rozhovoru pro stanici Fox 35 News Baluchi vysvětlil, že cílem jeho projektu bylo vybrat peníze pro charitativní organizaci. „Můj cíl není jen vybrat peníze pro bezdomovce, ale též vybrat peníze pro pobřežní stráž, pro policejní oddělení, pro hasiče. Slouží veřejnosti, dělají to pro jejich bezpečí a pomáhají jiným lidem.“

Baluchi měl na svém plavidle GPS zařízení, aby rodina, přátelé a podporovatelé měli o jeho pohybu přehled. Na svých webových stránkách napsal, že jeho „dobrodružná cesta na Bermudy“ bude „dostupná živým vysíláním z oceánu“.

Bermudský trojúhelník chtěl zdolat v bublině. Nakonec volal o pomoc

Současná cesta není Baluchiho první. S pokusy přejít oceán v “bublinách" začal již v roce 2014. Po sto kilometrech ale zjistil, že neví, kde je a kam má plout, a musel zavolat o pomoc.

Další pokus uspořádal v roce 2016, kdy jej zadržela pobřežní stráž. Téhož roku uskutečnil další plavbu se stejným výsledkem, přičemž skončil na psychiatrickém oddělení.

On sám ale nehodlá ze svého snu odstoupit. „Zastavili mě čtyřikrát, pětkrát, ale já se nikdy nevzdám,“ prohlásil. „Neposlouchejte nikoho. Usilujte o své sny.“

Někteří lidé jej podporují roky. „Dokáže přežít kdekoliv dny a týdny,“ říká jeho podporovatelka a známá Gina Laspinaová. „Má jídlo, má vodu. Má všechno, co potřebuje, aby byl v bezpečí.“


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Témata: Bermudy, Florida, New York

Video