FBI zaměstnaly otrávené dětské jogurty

  • 7
Kalifornská policie a FBI vyšetřují alarmující případ otrávené dětské jogurtové přesnídávky. Do dětské výživy totiž někdo úmyslně přidal prudce jedovatý ricin. K balení ovšem přiložil varování. Úřady tvrdí, že dávka jedu by dítěti nemohla ublížit.

K oběma případům došlo v Kalifornii už 31. května a 16. června, zveřejněny byly ale teď.

V obou případech byl otráven podle amerických médií dětský jogurt s banánovou příchutí. Poprvé jím rodiče nakrmili svou devítiměsíční dcerku. Teprve pak si všimli přiloženého varování. V druhém případě si otec všiml varování dřív a upozornil policii.

Rozbor v laboratořích potvrdil, že ricin v obou kelímcích byl, ale v tak malém množství, že nebyl smrtelný ani pro batole.

Motiv pachatele zůstává pro vyšetřovatele záhadou. Žádné požadavky vyděračského ani jiného charakteru se zatím neobjevily. Policie ale začala pátrat po 47letém Charlesi Cageovi.

Právě od něj očekává průlom v řešení záhady, proto případ zveřejnila. Zároveň však zdůraznila, že Cage má být jen svědek a sám není podezřelý.

Ricin je prudce jedovatá toxická látka. Smrtelná může být jak vdechnutím, tak požitím či injekcí. Podle lékařských zdrojů může kapka ricinu o velikosti špendlíkové hlavičky zabít dospělého člověka. Ricinový olej se dříve používal jako projímadlo.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video