Sebevražedné útoky zasáhly pákistánský Láhaur | foto: Reuters

Exploze v pákistánském Láhauru zabily přes dvacet lidí

Východopákistánským Láhaurem otřásly tři exploze. Zřejmě sebevražední útočníci se odpálili u sídla federální policie a v rezidenční části města. Zemřelo nejméně 22 lidí, přes padesát dalších je zraněno.

Prvotní informace hovořily o dvou útocích, později ale úřady upřesnily, že atentátníci udeřili hned třikrát.

Dvě exploze otřásly sídlem Federální vyšetřovací agentury (obdoby americké FBI). Jeden atentátník se podle stanice CNN odpálil před budovou, druhý přímo v jejích útrobách.

Dosavadní bilance hovoří o dvaceti mrtvých a padesáti zraněných. Záchranáři ale stále prohledávají hořící budovu. "Snažíme se evakuovat zraněné, kteří uvízli pod troskami," popsal zásah velitel láhaurské federální policie Tárik Parvíz. "Normálně tady pracuje asi tisíc lidí," dodal.

Poslední exploze otřásla láhaurskou rezidenční čtvrtí, kde zabila dvě děti. Cílem útoku byl podle vyšetřovatelů dům místní reklamní agentury. Dva muži k němu přijeli vozem naloženým výbušninami, který následně odpálili.

Podle agentury ČTK se útok odehrál nedaleko sídla Ásifa Alího Zardárího, předsedy Pákistánské lidové strany (PPP), která zvítězila v únorových parlamentních volbách. (více zde) Zardárí byl v době atentátu v Islámábádu.

Právě v souvislosti s volbami postihla Pákistán vlna násilí. Minulý týden odpálili v Láhauru sebevražední atentátníci dvě bomby v prostorách námořní akademie. Od počátku roku při násilnostech zahynulo už 500 lidí. Mezi oběťmi sebevražedných útoků je i významná opoziční politička a Zardárího manželka Bénazír Bhuttová, kterou zabil útočník loni v prosinci. - více zde

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video