Exministr: Bush chtěl do Iráku hned

  • 54
Bývalý ministr financí Paul O'Neill se pomstil za vyhazov. V knize vzpomínek Cena loajality a v sérii rozhovorů popsal George Bushe jako nekompetentního politika, jenž od prvních dnů v Bílém domě plánoval svržení Saddáma Husajna.

Podle místních pozorovatelů se americký prezident s tak zdrcující kritikou ještě nesetkal. O'Neill přitom zřejmě nestřílel jen tak od boku - ze svého působení ve vládě si odnesl stohy listin, které mají jeho obviněním dodat váhu.

Jedním z dokumentů, které představil v rozhovoru s televizní stanicí CBS, je Plán pro postsaddámovský Irák, který je označen hlavičkou "tajné" a datuje se údajně do doby nástupu George Bushe do Bílého domu.

"Od prvního okamžiku zde panovalo přesvědčení, že Saddám je zloduch, který musí odejít," řekl exministr financí o atmosféře v Radě pro národní bezpečnost (NSC), jejímž byl členem.

Podle něho o tom svědčí i dokument zvaný Zahraniční zájemci o irácké ropné zakázky, který podle něho předpokládal rozdělení iráckých ropných rezerv mezi 30 až 40 zemí.

I ty, Paule?
V rozhovoru pro časopis Time pak O'Neill tvrdil, že za 23 měsíců svého působení v NSC nespatřil nic, co by se dalo označit za důkaz o přítomnosti zbraní hromadného ničení v Iráku. "Podle mě je rozdíl mezi důkazem a jinými tvrzeními."

Na O'Neillovy invektivy prozatím reagovalo jen několik politiků, přičemž nejvíce noviny citovaly republikánského kongresmana Marka Foleyho: "Od časů Julia Caesara nikdo tak zákeřně nevrazil někomu dýku do zad. I ty, O'Neille?"

Paul O'Neill poskytl rozhovory v rámci propagace své knihy Cena za loajalitu, která pojednává o jeho působení ve vládě až do prosince 2002, kdy byl pro neshody s ostatními členy týmu nucen odejít.

O'Neill se v knize mimo jiné snaží dokázat, že Bush ve skutečnosti Ameriku neřídí. Skutečnými vůdci jsou prý viceprezident Dick Cheney a hlavní ideolog Karl Rove, kteří například prosadili výrazné daňové škrty pro velké korporace i přes hrozbu rozpočtového schodku. Právě kvůli neshodám o daňovou reformu O'Neill vládu opustil.

Bývalý ministr financí působil již ve vládách Richarda Nixona a Geralda Forda. Později nastoupil do hliníkové továrny Alcoa a zasvětil svůj další život zlepšování bezpečnosti práce. Podle svých slov nadále podporuje spíše republikánskou politiku, ale nehodlá se nechat umlčet. "Jsem starý a bohatý. Nemůžou mi nic udělat."

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video