EU začala používat covid pasy. Úřady jich vydaly přes 200 milionů

  • 727
Všechny země Evropské unie kromě Irska začaly přijímat covidové certifikáty, které mají usnadnit cestování přes hranice. Přidalo se také Norsko, Island či Lichtenštejnsko. Podle předsedkyně Evropské komise Ursuly von der Leyenové úřady vydaly už přes 200 milionů covid pasů.

Obyvatelé zemí Evropské unie mohou od čtvrtka využívat covidové certifikáty, které jim až na výjimky zaručí cestu přes hranice bez jakýchkoli dodatečných omezení.

Bezplatná osvědčení o očkování, negativním testu či prodělané nemoci začaly vydávat a uznávat všechny unijní země, ale i Norsko, Island a Lichtenštejnsko. Jedinou výjimkou je Irsko, které zdůvodnilo svůj odklad spuštění systému technickými problémy.

Podle předsedkyně Evropské komise Ursuly von der Leyenové úřady ke čtvrtečnímu dni vydaly již přes 200 milionů certifikátů.

„Evropský digitální covidový certifikát je symbolem otevřené a bezpečné Evropy, která se otevírá opatrně a na prvním místě je v ní ochrana zdraví obyvatel,“ prohlásila šéfka unijní exekutivy.

I s ohledem na stoupající počet nakažených v části unie však není vyloučeno, že některé státy v budoucnu mohou požadovat i po majitelích takzvaných covidových pasů například dodatečný test či karanténu.

Tyto podmínky již uplatňuje Německo vůči turistům z Portugalska, kde se mutace delta šíří již od poloviny června. Pokud bude chtít nějaký stát zavést výjimečná opatření, musí o tom dotčené země informovat nejméně dva dny předem. Podrobné informace o cestovních podmínkách do jednotlivých zemí aktualizuje komise na webu.

Jak získat covid pas v Česku

Certifikát mají lidé uložený na internetové adrese ocko.uzis.cz, kde si ho mohou také stáhnout. Na svůj účet se přihlásí zadáním svého rodného čísla a čísla občanského průkazu. Děti a cizinci, kteří se v Česku očkovali, pak musí zadat číslo mobilního telefonu a e-mail.

Pro české občany má sloužit aplikace Tečka, kde mohou mít lidé certifikát o očkování, testu či prodělaném onemocnění uložený.

Začíná platit covid pas EU, Čechům na cestě pomůže aplikace Tečka

„Pokud máte iPhone, můžete si hned teď stáhnout naši národní aplikaci, díky níž se můžete prokázat platným očkováním, testem nebo potvrzením o prodělané nemoci u nás i v EU,“ uvedla Chytrá karanténa ve středu. Aplikaci mohou lidé stahovat také na zařízení se systémem Android.

Bez aplikace se Češi mohou prokázat vytištěným certifikátem, informovala Národní agentura pro komunikační a informační technologie (NAKIT).

Unijní země v rámci covid pasu povinně uznávají plné očkování vakcínami schválenými v EU. Certifikát mohou dostat i lidé s PCR testem starým nejvýše 72 hodin. Záleží na jednotlivých zemích, zda akceptují i antigenní testy. Právo na covidový pas mají i lidé, kteří v posledním půl roce prokazatelně nemoc prodělali.

Státy EU by měly pro účely certifikátu zajistit svým obyvatelům bezplatné či cenově dostupné testy. Komise na náklady s tím spojené vyhradila ze společných unijních fondů 100 milionů eur (přes 2,5 miliardy korun).

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video