Slovinské úřady uvedly, že elektrárna bude během několika hodin odstavena z provozu. Ilustrační foto.

Slovinské úřady uvedly, že elektrárna bude během několika hodin odstavena z provozu. Ilustrační foto. | foto: Rosťa Jančar, Technet.cz

Evropská komise varuje kvůli havárii ve slovinské jaderné elektrárně

  • 101
Evropská komise vydala varování kvůli havárii ve slovinské jaderné elektrárně Krško. Slovinské úřady uvedly, že elektrárna byla odstavena z provozu kvůli úniku chladící kapaliny v primárním okruhu. Zároveň ujistily, že nebylo poškozeno životní prostředí.

Slovinsko vyslalo upozornění týkající se poruchy v elektrárně v 17:38 SELČ, o dvě hodiny později byl výkon elektrárny snížen na 22 procent.

"Elektrárna byla odstavena z provozu, místo úniku kapaliny už jsme odhalili. Nyní budeme elektrárnu několik dní zchlazovat, než začneme závadu opravovat," uvedl šéf slovinského Úřadu pro jadernou bezpečnost Andrej Stritar. "Životní prostředí nebylo nijak zasaženo a nečekáme, že k tomu dojde," dodal.

"Nejde o nic zvlášť závažného," citovala agentura Reuters mluvčího evropského komisaře pro energetiku Andrise Piebalgse.

Stejného názoru je i Dana Drábová, předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost. "Máme zatím omezený počet informací, z toho, co vím, bych to ovšem nenazvala havárií," uvedla Drábová pro Radiožurnál. "Únik je do té míry malý, že ho stihnou kompenzovat," dodala.

Diplomatický zdroj v Bruselu ale naopak pod podmínkou anonymity prohlásil, že v Kršku "muselo jít o něco vážnějšího". Jinak by prý nebyl důvod, aby výstrahu vydávala Evropská komise. Běžné závady na jaderných elektrárnách, které nejsou vyhodnoceny jako závažné, se do unijního výstražného systému nedostávají; naposledy bylo podobné varování vydáno před dvěma roky kvůli problémům švédské jaderné elektrárny.

Elektrárna Krško se nachází na jihozápadě Slovinska, poblíž hranic s Chorvatskem. Do komerčního provozu byla uvedena v roce 1983. Postavena byla podle americké technologie Westinghouse, obsahuje reaktor o výkonu 2000 megawattů. Slovinskou výrobu elektřiny zajišťuje ze 40 procent. Elektrárna má licenci k provozu do roku 2023.

Slovinsko s Chorvatskem vlastní elektrárnu napůl. V letech po rozpadu Jugoslávie se Chorvatsko odmítalo podílet na provozu elektrárny, takže z ní Slovinsko přestalo sousedovi dodávat proud. Později se situace po jednáních odblokovala. Stejně tak jako jaderná elektrárna Temelín, je i Krško trnem v oku rakouských ekologů.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video