Česká europoslankyně Martina Dlabajová (9. května 2019)

Česká europoslankyně Martina Dlabajová (9. května 2019) | foto: Profimedia.cz

Férové řízení? Máme pochybnosti, říká Transparency o kroku von der Leyenové

  • 24
Organizace Transparency International (TI) žádá, aby se prošetřilo výběrové řízení Evropské komise na post speciálního zmocněnce pro malé a střední podniky. O funkci se ucházela česká europoslankyně Martina Dlabajová. Předsedkyně Komise Ursula von der Leyenová však vybrala svého spolustraníka z CDU Markuse Piepera. Ten přitom v tendru skončil třetí.

O pochybnostech kolem výběrového řízení napsaly Hospodářské noviny (HN). Jejich newsletter Ředitelé Evropy minulý týden s odvoláním na článek italského a francouzského zpravodaje v Bruselu celou věc popsal slovem „Piepergate“ a uvedl, že se Dlabajová při konkurzu ukázala jako nejlepší kandidátka.

Na základě těchto doporučení a následných pohovorů ji na funkci navrhl eurokomisař pro vnitřní trh Thierry Breton. Přesto Komise oznámila jako nového zmocněnce pro malé a střední firmy s mandátem na několik příštích let a platem 20 tisíc eur lídra europoslanců za CDU Piepera.

Protikorupční organizace Transparency International (TI) označila jmenování slabšího kandidáta za důvod k vážným pochybám o férovosti výběrového řízení.

Železná Ursula jde do boje. Chci být znovu šéfkou Evropské komise, oznámila

Jmenování, v jehož případě byl pominut i závazek instituce dávat šance zástupcům menších států a úspěšným ženám, naznačuje podle organizace mocenské rozhodnutí von der Leyenové kvůli jejímu vlastnímu prospěchu. Kritici označili postup za mocenskou hru von der Leyenové s cílem zajistit si německou podporu pro letní volbu nové šéfky Komise.

Šéf bruselské pobočky TI Nick Aiossa podle HN prohlásil, že v nejlepším případě šlo o „vysoce nedůvěryhodný proces“, v nejhorším pak o střet zájmů, kdy předsedkyně Komise dala lukrativní místo spolustraníkovi s jasným osobním záměrem. Organizace proto vyzvala k nezávislému vyšetření nominace s ohledem na možné porušení etického kodexu Komise.

Dlabajové se zastala i šéfka liberální frakce

Poté, co na povrch vyplavaly první detaily o výběrovém řízení, prohlásila EK, že místo nemusí získat vždy ten nejlepší. Apel Transparency International však nekomentovala. Formálně se jím nemusí zabývat. Von der Leyenová by ale musela reagovat, kdyby ji dostala pod tlak klíčová politická skupina evropských liberálů, k nimž Dlabajová patří, píší Hospodářské noviny.

„České republice by takový post slušel, a to i proto, že drtivou většinu tuzemských firem představují právě malé a střední podniky,“ řekla Dlabajová ve svém prvním vyjádření k výběrovému řízení. V Evropském parlamentu se otázkami souvisejícími s malými a středními firmami zabývá už deset let.

V unijní exekutivě chtěla na tuto práci navázat a využít bohaté zkušenosti, které získala při jednání s firmami, úřady i při prosazování právních norem hájících zájmy těchto podniků. „Dobrý zmocněnec se musí umět za malé a střední podniky prát a jeho role bude klíčová pro konkurenceschopnost celé Evropy,“ konstatovala Dlabajová, aniž komentovala jmenování Piepera.

Šéfka liberální frakce v EP Valérie Hayerová se v úterý za českou europoslankyni postavila. Dlabajová podle ní prací v parlamentu dokázala, že je v otázkách malých a středních firem expertkou, jejíž zkušenosti „měly být využity“.

„Podle nás by měl být v tomto procesu jmenován nejlépe hodnocený kandidát. Je na ombudsmance, aby zahájila vyšetřování, pokud to bude uznáno za nutné a relevantní,“ řekla Hayerová během plenárního zasedání ve Štrasburku. Úřad ombudsmana, který v současnosti vede Irka Emily O’Reillyová, se zabývá možnými pochybeními unijních orgánů.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video