Evropou obchází nové strašidlo - kuřata

P r a h a, B r u s e l - O kuřata už nestojí v Itálii, Francii, Německu, Nizozemsku. Aspoň ne o ta, která jsou z Belgie. V kuřecím mase i ve vejcích z velkodrůbežáren ve vlámské části Belgie totiž úřady našly dioxin, pesticid, který zůstane po požití v těle a může vyvolat rakovinu.
Stálý veterinární výbor Evropské unie proto včera podpořil plán na zničení těchto kuřat a vajec i výrobků z nich.
Tomu je nakloněna i Belgie, jejíž největší obavou je, aby Evropská unie nepostupovala podobně jako před třemi lety, kdy kvůli "šíleným kravám" zakázala vývoz hovězího z Británie do celého světa.
"Z toho máme velký strach," přiznává i mluvčí svazu místních zemědělců.
Dosud se vše vyvíjelo přesně tak jako v době paniky kolem šílených krav. V Nizozemsku úřady vyzvaly, aby se lidé vyhnuli kuřecímu z Belgie. Totéž doporučily svým občanům vlády Německa a Francie. Itálie aspoň posílila dozor nad kuřaty z Belgie. Řecký dovozce oznámil, že spálí osmitunovou dodávku kuřat. A v úterý potvrdil evropský komisař pro zemědělství Hans Fischler, že unie uvažuje o vyhlášení zákazu pro vývoz belgických kuřat a vajec. Zatím k tomu však nepřikročil, neboť Brusel tvrdí, že eviduje všechny výkrmny, z nichž vadné výrobky jsou.
Řadě obyvatel EU se ještě nevrátila chuť na britské hovězí, a už jim tak hrozí nový zásah do jídelníčku. Zvlášť těžká rána je to pro Belgičany, pro něž je kuře s hranolky a majonézou jakousi místní obdobou českého vepřo knedlo zelo.
Belgická vláda zakázala prodej kuřat i vajec už v pátek.
Tehdy to místní pěstitelé označili za populistický tah na voliče. "Myslel více na volby než na naše problémy," odsoudil zákaz od ministra zdravotnictví Roger Saenen, mluvčí Boerenbondu, což je největší svaz vlámských zemědělců. "Tímto jednáním dal příklad jiným evropským zemím," dodal.
Zemědělci jsou nespokojeni, protože podle jejich údajů dodávalo kuřata s dioxinem jen 366 z pěti až šesti tisíc drůbežářských farem v zemi. Zákaz postihl odvětví, které každý týden vyrobí čtyři tisíce tun masa a desítky milionů vajec.
Volby jsou v Belgii už za dva týdny a kuřata v nich zřejmě budou nejzajímavějším tématem. Vláda to cítí. Nejenže o aféře sama informovala, ale zakázala prodej kuřecího i vajec a nabídla veřejnosti dva obětní beránky, ministra zemědělství a ministra zdravotnictví.
Příčinou potíží jsou krmné směsi, do nichž se dostal nejen dioxin, ale i nafta a mazut. Tyto belgické směsi se vyvážely i do Francie a Nizozemska, kde již místní úřady nařídily kontroly stovek drůbežářských farem, a dokonce i vepřínů.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video