Minuty ticha za obětí atentátů

Minuty ticha za obětí atentátů - Obyvatelé a návštěvníci Londýna uctili v poledne dvěma minutami ticha oběti teroristických útoků i před stanicí metra King's Cross, kde minulý čtvrtek vybuchla jedna z bomb. (14. července 2005) | foto: Reuters

Evropa uctila tichem oběti londýnských útoků

  • 327
Evropa si dvěma minutami ticha připomněla oběti teroristických útoků v Londýně. Minulý týden tam zemřelo 52 lidí. V britské metropoli se v pravé poledne zastavila doprava. Veřejná doprava stála i v Berlíně. V Česku ve stejný okamžik vyzváněly kostelní zvony.

SPECIÁL: VÝBUCHY V LONDÝNĚ
INFOGRAFIKA:
CHRONOLOGIE ÚTOKŮ

Při čtyřech atentátech bylo minulý čtvrtek zraněno na sedm stovek lidí. Všichni čtyři útočníci zahynuli.

V pravé poledne se podle zpravodaje Českého rozhlasu zastavilo všech osm a půl tisíce londýnských autobusů. Stály i taxíky. Metro z bezpečnostních důvodů jezdilo. Ve stanicích ale znělo hlášení o dvouminutovém uctění památky.

Mnoho lidí se rovněž přišlo zapsat do kondolenční knihy na radnici nebo v Zahradě míru - zákoutí u nádraží King's Cross, kam lidé nosí květiny a krátké vzkazy.

Mezi prvními přišel do Zahrady míru londýnský starosta Ken Livingstone. Vyzval obyvatele a návštěvníky britské metropole, aby v poledne vyšli z obchodů, kanceláří i domů a podívali se na "dokonalý vzdor terorismu".

"Londýn si připomene všechny, kteří minulý čtvrtek zemřeli a ukáže odpor těm, kteří se pokoušejí změnit naše město terorem," prohlásil dopoledne Livingstone.

Před palác vyšla a dvě minuty tiché vzpomínky věnovala v poledne obětem i královna Alžběta II. Londýnská City na dvě minuty přerušila obchody.

Na londýnském Trafalgarském náměstí se spolu s lidmi sešli i někteří členové vlády u transparentu s heslem: Jedno město, jeden svět. V mnoha očích byly vidět slzy, za které se rezervovaní Londýňané nestyděli.

Večer se bude konat ještě tichá vzpomínka na Trafalgarském náměstí.

V severoanglickém Leedsu odsoudila čin teroristů asi stovka věřících různých náboženství. Sešli se ve čtvrti, kde byl zatčen příbuzný jednoho atentátníka. Kulisu jim podle zpravodaje MF DNES dělala policie, která prohledávala nedaleké domy.

Utichla celá západní Evropa
Společně s Velkou Británií si památku obětí připomnělo i mnoho evropských zemí včetně Česka či Slovenska.

Například v Itálii zastavily práci vládní instituce a televize přerušila vysílání záběry z Londýna. Za konec terorismu se modlil papež Benedikt XVI. V Paříži vyšel na schody před Elysejským palácem prezident Jacques Chirac.

Policie zřejmě zná mozek útoků
Britské policii se mezitím už možná podařilo identifikovat organizátora atentátu. Píše to list The Times. Třicátník pákistánského původu přijel do Británie v červnu, odjel den před útoky. Podle policie určil cíle a radil atentátníkům. - více zde

ČTĚTE TAKÉ:
The Times: Policie zná mozek teroru v Londýně - ZDE
Policie rozkrývá londýnský teror i na internetu - ZDE

, ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Britská královská rodina

Video