Redaktor MF DNES Pavel Novotný.

Redaktor MF DNES Pavel Novotný. | foto: Jan Zátorský, MAFRA

Egyptskou krizi vyřeší až armáda, míní reportér MF DNES Pavel Novotný

  • 26
V Egyptě se už sedmý den bouří lidé, kteří žádají odchod prezidenta Husního Mubaraka. Dění v ulicích Káhiry mapuje i reportér MF DNES Pavel Novotný. Napjatou situaci vyřeší armáda, řekl novinář v on-line rozhovoru se čtenáři iDNES.cz.

Čtenáře iDNES.cz zajímalo především řešení svízelné situace a role armády. "Zřejmě rozhodne armáda, která je zatím neutrální. Mezi lidmi se šušká, že armáda již vybírá Mubarakova nástupce. I kdyby vojáci Mubaraka podrželi, do lidí podle všeho střílet nezačnou," vysvětlil reportér.

Zároveň odhadl, že je autoritářský prezident stále v Egyptě a nejspíš se skrývá u loajální vojenské jednotky.

ON-LINE ROZHOVOR

Přečtěte si odpovědi reportéra Pavla Novotného

Otázky směřovaly také na případného Mubarakova nástupce. "Z rozhovorů s běžnými Egypťany jsem nabyl dojmu, že teď v zemi není žádná silná postava, která by sjednotila opozici," naznačil Novotný.

Bývalý šéf Mezinárodní agentury pro atomovou energii a nositel Nobelovy ceny míru Muhammad Baradej, který se stal jednou z vůdčích osobností demonstrantů, žil moc dlouhou dobu v zahraničí a Egypťané mu nerozumí, vysvětluje Novotný.

Problém je prý také v tom, že organizátoři protestů nemají jasné představy a volají především po svobodě a prosperitě. "Tito mladí však islámskou společnost, respektive teokratický stát nechtějí," poznamenal reportér.

O budoucnosti může rozhodnout zítřejší manifestace

Otázky směřovaly také na turistické destinace, kam Češi vyrážejí na dovolenou. "Myslím, že v Hurghadě by neměl být problém. Napětí však bude cítit ve vzduchu i tam, neboť Egypťané prožívají podobné vzedmutí po několika desítkách roků," řekl reportér MF DNES s tím, že nejpalčivějším problémem v ulicích je teď rabování.

"Nemyslím však, že by neklid v Egyptě trval déle než několik týdnů. Jistě, politická nejistota snad, ale násilí v ulicích ne," vysvětlil Novotný. Podle něj může leccos napovědět zítřejší manifestace, která má být nejmasovější od minulého úterý.

Lidé v ulicích stupňují své požadavky. Dnes zahájili otevřenou generální stávku a na zítra organizátoři protestů naplánovali milionový pochod. Z egyptských ulic lidé podle analytiků jen tak nezmizí. Mladou generaci prý ukonejší až odchod prezidenta, který zemi autoritářsky vládne už 30 let.

Budoucnost je však nejistá a ze zahraničí se ozývají jen zdrženlivé hlasy. Nepokoje si vybírají svou daň na egyptské ekonomice, a to nejen v podobě zavřených obchodů a podniků. Ze země houfně odlétají turisté, některé země (včetně USA, Japonska a Číny) chystají jejich evakuaci.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video