Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

KONTEXT: Superknír je zpátky. Maduro už není vyvrhel, chce dělat byznys s USA

Podcast   11:22
Nicolás Maduro je zpátky na mezinárodní scéně. Venezuelský diktátor ustál totální hospodářský rozvrat své země, masové protesty i západní sankce a dnes je nejsilnější za deset let své vlády. „Často se říká, že Maduro je hlupák, ale já si myslím, že je docela obratný politik,“ říká k postupnému návratu venezuelského režimu z izolace novinář Eduard Freisler v podcastu Kontext.
Nicolás Maduro na pochodu chavistů v Caracasu (1. května 2023)

Nicolás Maduro na pochodu chavistů v Caracasu (1. května 2023) | foto: Profimedia.cz

Poslechněte si celý rozhovor s reportérem Freislerem v Kontextu:

Posledním milníkem v plíživé normalizaci vztahů s Venezuelou se stal dubnový summit v Bogotě. Delegace USA, Evropské unie a latinskoamerických zemí v kolumbijské metropoli jednali s vyslanci Madurova režimu o možném uvolnění sankcí a uvolnění miliard zablokovaných v zahraničních bankách výměnou za obnovení dialogu s opozicí.

Schůzku inicioval levicový prezident Kolumbie Gustavo Petro, který na rozdíl od svého předchůdce dává najevo, že s venezuelským socialistickým režimem chce jednat. Jeho loňské volební vítězství je součástí levicové vlny, která přepsala politické poměry v Jižní Americe a připravila půdu pro postupné oteplování vztahů se zemí zbídačenou téměř čtvrt století trvající vládou chavistů.

„Je jasné, že Madurův režim se dostává z mezinárodní izolace. V Kolumbii, Chile a Brazílii dnes vládnou levicoví vůdci, kteří ho chtějí tak trochu znovu přivítat mezi sebe. Maduro může říct, že vyhrál bitvu, že opravdu překonal období, kdy to vypadalo, že ho celý svět chce zbavit moci,“ vysvětluje v podcastu Kontext novinář Eduard Freisler, autor reportážní knihy Venezuela: Rozklad ráje.

Summitu v Bogotě se chtěl zúčastnit také opoziční předák Juan Guaidó, ale Kolumbijci ho posadili na letadlo do Miami. Devětatřicetiletý politik považovaný kdysi za venezuelského Obamu nejspíš zůstane v americkém exilu. Je to potupná tečka za ambicemi muže, kterého během masových protestů v roce 2019 za prezidenta Venezuely uznaly desítky zemí včetně USA, Británie nebo České republiky.

Eduard Freisler, novinář a autor knihy Venezuela: Rozklad ráje (4. května 2023)

Je to také další důkaz, že rozhádaná protimadurovská opozice je v troskách. Část je v exilu, část ve vězení, zbytek se snaží koexistovat v mantinelech vytyčených režimem. „Opozice podobným způsobem krachuje už pětadvacet let. Sama je velmi zkorumpovaná, někteří její členové jsou na Madurově výplatní pásce a na opozici si jen hrají. Jiní nejspíš nejsou, ale status quo jim vyhovuje,“ vysvětluje Freisler.

Po fiasku Trumpovy politiky „maximálního tlaku“ se postupně oteplují i vztahy se Spojenými státy. Západ si vzhledem k embargu na dovoz ruské ropy nemůže dovolit ignorovat fakt, že Venezuela má největší zásoby černého zlata na světě. Americká společnost Chevron v listopadu dostala povolení obnovit ve Venezuele těžbu, v současnosti exportuje 148 000 barelů denně.

Amerika láká Venezuelu z ruského objetí. V první řadě jde o ropu

Proměnila se i ekonomická situace třicetimilionové země, která donedávna platila za synonymum hyperinflace a prázdných obchodů. Maduro před dvěma lety ustoupil od některých socialistických dogmat a po letech znárodňování, diktování směnných kurzů a cen řadu regulací zrušil. A především povolil používat dolary, takže lidé nemusí chodit na trh s pytlem bezcenných bolívarů.

„Dnes je to totálně dolarizovaná země,“ popisuje Freisler dojmy ze své poslední návštěvy Venezuely. „Vrátil jsem se do své staré caracaské čtvrti Las Mercedes, která před nástupem socialistů měla pověst čtvrti nočního života, byla tam spoustu diskoték, barů, klubů a butiků. Pak jeden byznys za druhým krachoval a já tam nakonec zůstal mezi ruinami.“

„Teď jsem se tam vrátil po dvou a půl roce a nemohl jsem uvěřit svým očím. Před mým domem stály nové mrakodrapy, prodejna prvotřídní whisky, kousek dál pětipatrový obchodní dům, kde můžete koupit mobilní telefon za tisíc dolarů,“ popisuje Freisler.

Boháči a chuďasové. Venezuela se vzmáhá, socialismus střídá bezbřehá nerovnost

Z hospodářského boomu se ovšem mohu těšit jen lidé, kteří mají přístup k tvrdé měně: lidé napojení na vládu, pašeráci a zločinci nebo šťastlivci, kterým posílají peníze příbuzní žijící v zahraničí. Není jich málo, za posledních osm let odešlo z Venezuely sedm milionů lidí. Polovina obyvatel však stále žije v extrémní chudobě. „Stačí vyjet kousek za Caracas a vidíte, že je tam bída. Nefunguje tam hromadná doprava, nejsou tam nemocnice ani školy a lidé nemají co jíst. Tam pokračuje stará Venezuela,“ říká Freisler.

Maduro se nadále tváří jako neohrožený bojovník proti imperialismu a v televizi se dokonce vysílá seriál, v němž vystupuje jako kreslený superhrdina Súper Bigote (Superknír). Postupnému oteplování vztahů s USA nicméně nasvědčuje i fakt, že z Caracasu zmizela protiamerická hesla a vševidoucí oči Huga Cháveze nastříkané na zdech.

Super Knír! Maduro v komiksu bojuje jako Superman proti Trumpovi

„Pokud se Madurovi podaří aspoň trošku postavit na nohy zdevastovaný ropný průmysl, může říct: ‚Porazili jsme opozici, Guaidó je pryč, teď ještě musíme porazit ekonomické sankce.‘ Nechce provokovat Ameriku, a proto teď proti opozici tolik nejde. Chce ukázat: ‚Já jsem klidný jako beránek, pojďme dělat byznys,‘“ dodává Eduard Freisler.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nejdřív spor o Green Deal. Sliby politiků pak převrátila umělá inteligence

26. dubna 2024  5:42,  aktualizováno  14:59

Tématu Green Dealu a jeho možné revize se věnovali kandidáti pro volby do Evropského parlamentu v...

Velitelé jsou svině, moji rotu zničili. Ukrajinci hasí průlom v Donbasu

26. dubna 2024  14:54

Premium Zatímco Rusové rozšiřují průnik kolem strategicky položeného městečka Očeretyne, Ukrajinci řeší,...

USA a Čína musí být partnery, řekl Si. Blinken mu vyčetl podporu Ruska

26. dubna 2024  13:10,  aktualizováno  13:45

Ve vztazích mezi Čínou a Spojenými státy zůstává mnoho problémů. Musí ale být spíše partnery než...

KOMENTÁŘ: Byrokracie s vízy? Přitvrdíme. Jak Česko zařízlo studenty z ciziny

26. dubna 2024

Premium Nenápadná úřední klička zásadně zkomplikovala život zahraničních studentů v Česku. Stát ještě...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...