ilustrační snímek | foto: AP

Smrtící elektronické cigarety. V USA počet mrtvých lidí vzrostl na osmnáct

  • 46
Ve Spojených státech i nadále stoupá počet případů úmrtí v souvislosti s kouřením elektronických cigaret. Podle Střediska pro kontrolu a prevenci nemocí v souvislosti s užíváním e-cigaret zemřelo už osmnáct lidí. Se zdravotními problémy kvůli jejich užívání se do péče lékařů dostalo už více než tisíc pacientů.

„Bohužel by to mohla být jen špička ledovce,“ varoval ředitel Střediska pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) Robert Redfield.

Co dál s e-cigaretami? Ministerstvo zdravotnictví se zabývá varováním z USA

Úmrtí v souvislosti s používáním elektronických cigaret jsou hlášena z patnácti amerických států. Pacienty, kteří se léčili či léčí se závažnými dýchacími obtížemi, evidují v 48 státech. Žádné případy zatím nezaznamenali jen v New Hampshiru a na Aljašce. Nejstaršímu člověku, který v souvislosti s používáním e-cigaret v USA zemřel, bylo 71 let, nejmladšímu ale jen 27 let.

Odborníci zatím nevědí, zda obtíže způsobil způsob inhalace pomocí elektronických cigaret nebo nějaká konkrétní substance obsažená v náplních. Lidem ale radí, aby se s ohledem na zdraví kouření e-cigaret prozatím vyvarovali.

Lidé umírají v USA kvůli THC, řekl v Rozstřelu obchodník s e-cigaretami

Všichni nemocní vykazovali stejné příznaky včetně kašle, dýchavičnosti a únavy a někteří též zvraceli či měli průjem. Podle lékařů zatím nejsou jakékoliv náznaky, že by nemoc mohla být infekční. 

Velká část nemocných, i když nikoli všichni, pomocí e-cigaret inhalovala psychoaktivní látku THC obsaženou v marihuaně. Z velké části jde o mladé lidi do dvaceti let. V Evropě se zatím žádné podobné případy nevyskytly, upozornila agentura DPA.

17. září 2019

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video