Mikuláš Dzurinda | foto: MF DNES

Dzurinda přežil hlasování o nedůvěře

Slovenské opozici se nepodařilo vyslovit nedůvěru premiéru Mikuláši Dzurindovi. V parlamentu jí chybělo do požadovaných 76 hlasů 16 poslanců. Odchod koaliční vlády žádala vlivná opoziční strana Smer.

To, že Mikuláš Dzurinda hlasování o nedůvěře přežil, není žádným překvapením. Pro jeho odvolání se vyslovilo pouze 60 poslanců namísto 76 potřebných.

Rozhodující bylo hlasování nezávislých poslanců, kteří mají v parlamentu roli jazýčku na váhách. Většina z nezávislých se zdržela hlasování a tím menšinovou vládu podpořila.

Hlasování inicioval Robert Fico z opozičního Smeru. Předseda HZDS Vladimír Mečiar ho ale nařknul z populismu a vypočítavosti, protože se prý nepokusil ani zajistit jednotné hlasování celé opozice.

Vládní představitelé zase Fica kritizovali, že bezmezně touží po premiérském křesle. Vládní poslanci jeho chování označili za lživé a klamavé. 

 


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video