Diskuze

Dvě třetiny Lotyšů řekly ano EU

Lotyšsko si otevřelo dveře ke vstupu do Evropské unie. Konečné výsledky sobotního referenda ukázaly, že pro začlenění země do společenství hlasovalo 69,5 procenta voličů. Proti bylo 29,8 procenta hlasujících, zbývající lístky byly neplatné. Odhady, že výsledek bude těsný, se tak ukázaly jako liché.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Jiří Koktan

5. 10. 2003 2:41
Na místě to tak přesvědčivě nevypadalo ! Něco jste nám totiž neřekli .
V době konání referenda v Lotyšsku jsem měl tu čest v Rize osobně týden služebně pobývat. Z osobních rozhovorů, z novin, rádia i pouliční agitace jsem k mému velkému překvapení nabyl dojmu, že referendum v sobotu 20. září musí dopadnout jednoznačně výrokem NE!
Nakonec to tak nedopadlo, ale ve způsobu, jak o tom informovaly naše sdělovací prostředky, mi chyběla jedna dost důležitá poznámka. Totiž, že to tak nedopadlo hlavně proto, že jedna třetina obyvatel této dvoumilionové země nemá vůbec hlasovací právo. Ani občanství ne. Jsou to ti Rusové, kteří neprokázali, že oni či jejich rodiče měli na území Lotyšska trvalý pobyt  před rokem 1940, tedy před okupací Josefem Vissarionovičem. Mimochodem věděli jste, že o žádnou okupaci vlastně nešlo, protože bezprostředně po vstupu Rudé Armády do země se ve spontánním referendu 100% obyvatel vyslovilo pro připojení k Sovětskému Svazu? Jen mi nejde na rozum, proč tak oddané příznivce začal mátuška Stalin hned vzápětí mordovat - lotyšskou Křišˇtálovou noc nepřežil téměř nikdo s univerzitním vzděláním- a taky pořádat masivní ozdravné pobyty zhruba poloviny lotyšského národa na Sibiři.  
Ale zpátky k tomu hlasovacímu právu. Většina manažerů firem s kterými jsem jednal, byli Rusové. Většina z nich byli neobčané. Všichni lidé se vzděláním, hovořící minimálně anglicky, přídadně i dalším či dalšími jazyky, lidé s ušlechtilými zálibami. Všichni, naprosto všichni byli proti vstupu do "Jevrosojúzu", tedy do Evropské unie. Stále dokola a dokola jsem se jako přihlouplý Toníček ptal po důvodech. Stále dokola jsem dostával odpovědi, že po vstupu je čeká jediné- zvýšení daní pro Brusel.
Ještě hůř bylo, když jsem si otevřel noviny. V objektivním a vyváženém deníku byly vedle sebe dva články - oba velmi obsáhlé. Jeden pro a druhý proti (vstupu).  V tom jednom, v tom jsem si přečetl, že proradná EU chce nalákat prosperující Lotyšsko do svých spárů z průhledných důvo
0 0
možnosti

RichieJ

21. 9. 2003 10:04
Špatné informace
Vážené redaktorky a redaktoři, máte chybné informace, již od pozdní noci jsou na oficiálních lotyšských stránkách uvedena jiná data, než máte Vy, a to 67.0% pro, 32.3% proti a 0.7% neplatných.
0 0
možnosti

Superťuhýk

21. 9. 2003 8:30
Probuďte se!
Páni redaktoři, probuďte se, ze všech ostatních médií už víme, jak to tam dopadlo, jen na vašich stránkách visí včerejší agitka...
0 0
možnosti