Obyvatelé základny Fort Hood v Texasu truchlí, vojenský psychiatr Nidal Malik

Obyvatelé základny Fort Hood v Texasu truchlí, vojenský psychiatr Nidal Malik Hasan zastřelil 13 lidí, 30 zranil. (8. listopadu 2009) | foto: AP

Důstojníkům hrozí trest za masakr ve Fort Hood, mohli mu zabránit

  • 7
Až osm důstojníků americké armády by mohlo dostat trest za to, že nezabránili Nidalu Maliku Hasanovi v listopadu postřílet na texaské základně Fort Hood třináct lidí. Vojenský psychiatr měl evidentně problémy už léta před útokem a důstojníci nijak nezakročili, uvedl deník Los Angeles Times na svém webu.

Hassan měl roky před střelbou na texaské vojenské základně problémy s pracovní morálkou i se svým chováním. Při vyšetřování se přišlo na to, že opakovaně nesplňoval základní požadavky na fyzičku důstojníků, vyhýbal se tréninku, měl nadváhu a často chodil pozdě.

Střelba ve Fort Hood

Major nechtěl do války. A policii se zdál podezřelý

Jeho nadřízení mu přesto umožnili vojenský postup. "Kdyby ty prohřešky pořádně posoudili, nepostupoval by. A mohl by být vyhozen z armády," uvedl podle amerického deníku činitel obeznámený s vyšetřováním Pentagonu. K masakru 5. listopadu na texaské základně tak podle něj nemuselo dojít.

Střelec z Fort Hood Nídal Malik HasanDůstojníci, jejichž pochybení se nyní vyšetřuje, mají hodnosti plukovníka a nižší. Za pochybení jim hrozí důtka. Hasana čeká vojenský soud za 13 dokonaných vražd a za 32 pokusů o vraždu.

Americká Ústřední zpravodajská služba (CIA) ho prověřovala už před útoky kvůli jeho kontaktům s islámským duchovním Anwarem al-Awlakim, který udržoval spojení s teroristy. CIA o tom informovala armádu i Federální úřad pro vyšetřování (FBI). - přečtěte si Střelec z Fort Hood chodil do stejné mešity jako teroristé z 11. září


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video