Trump navrhl zpřísnit nákup zbraní, chce to spojit s imigrační reformou

  • 190
Americký prezident Donald Trump vyzval americké zákonodárce, aby schválili zpřísnění legislativy pro nakupování zbraní jednotlivci. Zároveň kongresmanům doporučil, aby to spojili s imigrační reformou.

„Nemůžeme dovolit, aby lidé v El Pasu v Texasu a v Daytonu v Ohiu zemřeli zbytečně. Totéž platí pro vážně zraněné. Nikdy na ně nesmíme zapomenout, ani na ty, kteří byli před nimi,“ napsal na Twitteru Trump. 

„Republikáni a demokraté se musí sejít a podpořit silné kontroly (pro nákupy zbraní), možná spojením s legislativou k zoufale potřebné imigrační reformě,“ dodal Trump zhruba tři hodiny před tím, než má v Bílém domě vystoupit s proslovem k víkendovým střelbám.

Návrh zákona o přísnějších prověrkách zájemců o koupi zbraně schválila letos v únoru Sněmovna reprezentantů, ale nikoli druhá komora Kongresu. Po víkendových střelbách několik demokratických senátorů vyzvalo šéfa republikánů v Senátu Mitche McConnella, aby přerušil senátní prázdniny, aby se návrh zákona o kontrole zbraní a o kontrolách zájemců o koupi zbraně mohl v Senátu projednávat.

Reformu, která by zpřísnila imigrační pravidla, Trump požaduje dlouho. Minulý měsíc představil návrh zákona, jehož cílem je mimo jiné posílení bezpečnosti na hranicích a změna současných imigračních předpisů.

Zároveň na svém twitterovém účtu napsal, že zprávy médií by měly být vyvážené a nezaujaté, protože „falešné zprávy přispěly k nárůstu hněvu v americké společnosti“.

„Média mají velkou zodpovědnost za život a bezpečnost v naší zemi. Fake news výrazně přispěly ke zlobě a hněvu, které se rozmohly v posledních mnoha letech. Zpravodajství musí začít být čestné, vyvážené a nezaujaté, jinak se tyto hrozné problémy ještě zhorší!“ napsal Trump.

Motivy střelců ze dvou víkendových útoků nejsou zatím jasné. U jednoho z nich, který je ve vazbě a který zabil v El Pasu na mexické hranici 20 lidí, včetně sedmi Mexičanů, ale mají vyšetřovatelé podezření, že ho k činu vedl rasismus a nenávist k přistěhovalcům. Prokuratura už v neděli oznámila, že zvažuje obvinění ze zločinu z nenávisti a že případ hodnotí jako vnitrostátní terorismus.

Trump média kritizuje, opakovaně se přitom zaměřuje například na zpravodajské televize CNN, NBC a ABC či listy The New York Times a The Washington Post. Často také používá termíny lživá média nebo lživé zpravodajství. Novináře kritizovaných médií už několikrát označil za nepřátele lidu.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video