Do čela USA by mohl nastoupit Bush jr., Gore či Doleová

P r a h a, W a s h i n g t o n - Kdyby se dnes konaly ve Spojených státech prezidentské volby, tak by se v nich podle průzkumu utkali s největší pravděpodobností George W. Bush a Al Gore. A vyhrál by Bush. Tyto výsledky přinesl průzkum veřejného mínění, v němž pro televizi CNN a časopis Time odpovídalo téměř 1100 Američanů, kteří mohou hlavu státu volit. Možná statistická chyba v tomto průzkumu byla odborníky odhadnuta na tři procenta.
Prezidentské volby ve USA se budou přitom konat až v roce 2000.
Souboj republikánského guvernéra Texasu Bushe juniora (je synem bývalého prezidenta George Bushe) se současným demokratickým viceprezidentem Gorem by skončil tímto poměrem: 49:46.
Republikáni však mají v záloze podle Američanů i další trumf, tentokráte v sukních. Je jím Elizabeth Doleová, bývalá šéfka amerického Červeného kříže a manželka Boba Dolea, který prohrál po-slední prezidentský boj s Billem Clintonem. I Doleová by porazila v přímé konfrontaci Gora. V poměru 48:45.
Američtí voliči by podle průzkumu chtěli tyto kandidáty republikánů na prezidenta: George W. Bush (38 procent), Elizabeth Doleová (26), bývalý viceprezident Dan Quayle (7), vydavatel Steve Forbes (5), dále John McCain, John Kasich, Gary Bauer a Bob Smith.
Demokraté, z nichž Gore už oznámil, že kandidovat v roce 2000 bude, mají tuto podporu: Al Gore (39 procent), kazatel Jesse Jackson (13), šéf demokratů ve Sněmovně reprezentantů Dick Gephardt (12)), bývalý senátor Bill Bradley (12), dále Joh Kerry a Paul Wellstone.
V průzkumu se také zjišťovalo, jak by se Američané dívali na možnost, že by se Hillary Clintonová, manželka prezidenta, ucházela o místo v Senátu. První dámu sice podporuje sedmdesát procent dotázaných, ale 49 procent lidí si myslí, že by se o křeslo senátorky ucházet neměla. Sedmačtyřicet procent naopak říká ano. Kdyby však podobné volby skutečně proběhly, tak by Hillary nakonec dalo jistě svůj hlas třicet procent voličů, dalších devětadvacet procent možná

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video