Ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba hovoří během tiskové konference ve...

Ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba hovoří během tiskové konference ve Vilniusu. (8. března 2024) | foto: ČTK

Mít takovou obranu jako Izrael, všechno by bylo jinak, posteskla si Ukrajina

  • 184
Úspěšná obrana před masivním vzdušným útokem Íránu ze strany Izraele ukazuje, co nyní Ukrajina potřebuje. Podle agentury AP to v pondělí uvedl její ministr zahraničí Dmytro Kuleba a vyzval zahraniční partnery, aby Kyjevu dali, co potřebuje, s tím, že tem už pak odvede zbytek práce. Izraelský systém protivzdušné obrany s pomocí spojenců zabránil vážným škodám i ztrátám na životech.

Nedávné ruské letecké útoky Ruska zaměřené na ukrajinskou energetickou infrastrukturu a další cíle způsobily rozsáhlé škody, přičemž ukrajinští představitelé dlouhodobě naléhají na západní spojence, aby Kyjevu poskytli více systémů protivzdušné obrany.

Izraelskému systému protivzdušné obrany se s pomocí Spojených států a Británie – tedy zemí, které podporují také ukrajinskou obranu proti ruské agresi – podle dostupných informací podařilo zabránit vážným škodám a obětem při nedělním útoku, během nějž Írán vypustil na Izrael více než 300 dronů a raket.

Podobně se s odkazem na íránský útok již v neděli vyjádřil i ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. „Celý svět vidí, co je to skutečná obrana. Vidí, že je uskutečnitelná,“ napsal na Telegramu. Podle Zelenského stačí politická vůle k tomu, aby se stejně úspěšně jako Izrael mohla bránit ruským vzdušným útokům také Ukrajina.

Na sociální síti X dodal, že Rusko na Ukrajinu jen v minulém týdnu vyslalo téměř 130 útočných dronů, více než 80 raket a téměř 700 řízených leteckých bomb. Ukrajinský prezident také uvedl, že íránský útok na Izrael ukázal, že vytvořit účinnou protivzdušnou obranu vůči agresorovi je možné. Připomněl, že se tak stalo i přesto, že Izrael stejně jako Ukrajina není členem NATO.

„K tomu není třeba aktivace článku 5, stačí politická vůle,“ napsal ukrajinský prezident s odkazem na pátý článek Severoatlantické smlouvy, na jehož základě je útok na jednoho člena Aliance považován za útok na všechny.

Rozdíly mezi Izraelem a Ukrajinou

Institut pro studium války (ISW) ovšem upozornil, že panují zásadní rozdíly mezi výzvami, kterým čelí protivzdušná obrana na Ukrajině a v Izraeli. „Ruské síly vypouštějí bezpilotní letouny a rakety z celé okupované Ukrajiny a v Rusku z těsné blízkosti Ukrajiny, čímž poskytují ukrajinským leteckým obráncům jen zlomek času, který Izrael a jeho spojenci využili k úspěšnému otupení masivního útoku íránských raket a bezpilotních letounů,“ uvedli američtí analytici ve svém nedělním hodnocení.

Rozsah a zvýšená přesnost nedávných ruských útoků znervózňují obránce Ukrajiny. Podle nich má Rusko nyní lepší zpravodajské informace a novou taktiku, jejímž cílem je zničit ukrajinskou energetickou síť a rozdrtit ukrajinskou ekonomiku. Rusko se také patrně naučilo, jak využít mezer v protivzdušné obraně napříč obrovskou zemí.

Zásadní pro posílení ukrajinské protivzdušné obrany je podle AP schválení balíčku americké pomoci ve výši zhruba 60 miliard dolarů (1,4 bilionu Kč), který je již řadu měsíců zablokovaný ve Sněmovně reprezentantů.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video