Hotel Ghazala Gardens po sérii explozí v egyptském letovisku Šarm aš-Šajch u Rudého moře | foto: Reuters

Diplomaté v Egyptě hledají zraněné Čechy

  • 12
Situace v egyptském letovisku Šarm aš-Šajch se pomalu vrací k normálu. Diplomaté ale stále pátrají v nemocnicích po dalších občanech ČR, kteří mohli být také zraněni. Bilance mrtvých po sobotních atentátech se ustálila 88 lidech, mezi nimiž je i jeden Čech.

Tuzemské cestovky už v oblasti nikoho nepostrádají.  Velvyslanec Jakub Karfík proto nepředpokládá, že by pracovníci ministerstva nějaké zraněné v egyptských nemocnicích ještě našli.

Není ale zcela vyloučeno, že se k útokům mohl připlést někdo, kdo jel do Egypta na vlastní pěst.

Stovka českých turistů včetně jednoho zraněného se v noci vrátila do vlasti speciálem Českých aerolinií. - více zde

Podle Karfíka je nyní už jen na cestovních kancelářích, jak se s klienty dohodnou, zda se ještě někdo chce předčasně vrátit. V oblasti je kolem 1500 Čechů.

ČSA se po konzultacích s CK a ministerstvem zahraničí rozhodly další speciál zatím nevypravovat. Posílí ale nejbližší pravidelné spoje v noci na pondělí, uvedla mluvčí Jitka Novotná.

Cesta k pachatelům chybí
Egyptská policie v návaznosti na útoky zatkla 35 lidí. Žádné konkrétní stopy, které by vedly k pachatelům útoků, ale zatím nemá.

K útoku se na webu přihlásila skupina Abdulláha Azzama, která sama sebe řadí k teroristické síti Al-Kajda. Vzápětí ale jiná skupina její vyjádření zpochybnila. Pravost obou prohlášení se nepodařilo ověřit.

Policie se zaměřila na souvislost útoků s atentáty v Tabě, kde v říjnu 2004 zemřelo 34 lidí. Také k těm se hlásí Azzamova skupina. - více zde

Významný libanonský duchovní šajch Muhammad Husajn Fadlalláh vydal takzvanou fatvu (náboženskou směrnici) zakazující útoky proti civilistům.

"Zakazujeme barbarské činy proti nevinným, kteří nemají nic společného s politickými požadavky teroristů. Nejde o mučednické operace, ale o barbarské sebevražedné činy, které jejich původcům přinese Boží trest," uvádí se v textu.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video