Londýnští policisté na Westminsterském mostě (24. března 2017)

Londýnští policisté na Westminsterském mostě (24. března 2017) | foto: AP

Ve vazbě zůstali dva podezřelí z útoku v Londýně. Policie pátrá po motivu

  • 64
Již jen dva z 11 lidí, kteří byli zadrženi v souvislosti se středečním teroristickým útokem u britského parlamentu v Londýně, zůstávají ve vazbě. Policie v pátek propustila osm zadržených bez obvinění. Další zatčená žena byla propuštěna již ve čtvrtek na kauci. Informovala o tom agentura AFP.

Ve vazbě setrvávají dva muži ve věku 58 a 27 let, kteří byli zadrženi při raziích v Birminghamu, kde útočník Khalid Masood v poslední době žil. Všech 11 osob, které byly po atentátu zatčeny v Birminghamu, Manchesteru a Londýně, čelilo podezření z přípravy teroristického útoku.

Policie se snaží zjistit, jak se Masood radikalizoval a co ho vedlo k útoku, při němž ve středu zabil čtyři lidi. Masood, který nejprve najel do kolemjdoucích autem a poté zaútočil nožem, byl později zastřelen policií.

„Snažíme se zjistit, jestli jednal sám, pod vlivem teroristické propagandy, nebo ho někdo řídil a poskytoval mu podporu,“ uvedl šéf protiteroristického policejního útvaru Mark Rowley.

Středeční teroristický útok v Londýně si vyžádal vedle zabitého útočníka další tři mrtvé. Mimo pobodaného policisty zemřela starší žena a muž, které útočník srazil na Westminsterském mostě. Zranění utrpělo 40 lidí. V nemocnici zůstává 29 zraněných, z nichž sedm je v kritickém stavu (o útoku čtěte zde).

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video