ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Stefan Wermuth, Reuters

Platit daně je proti Bohu, prohlásili křesťané. U soudu dostali pokutu

  • 52
Tasmánský nejvyšší soud ve středu řešil kuriózní případ sourozenců, kteří už od roku 2011 neplatí daně. Oba totiž tvrdí, že odvody do státní kasy jsou proti Boží vůli. Soudce ovšem křesťanští misionáři neobalamutili a dostali od něj pokutu ve výši 2,3 milionu australských dolarů (37 milionů korun).

Fanny Alida Beerepootová a její bratr Rembertus Cornelis Beerepoot začali první výzvy dlužníkům dostávat v roce 2017, tedy po sedmi letech bez placení. Oba křesťanští misionáři dodnes žijí v přesvědčení, že daně platit nemusejí, neb všechno, co mají, náleží Bohu.

Australský farmář z trucu založil vlastní stát, zastupovali ho i Češi

„Nic nevlastníme, protože jsme Jeho,“ říkala žena opakovaně u soudu. I s bratrem, který tehdy na severu Tasmánie vlastnil včelařství, se hájili sami. Uvedli, že až do roku 2011 daně řádně platili. Pak se ovšem jejich spiritualita prohloubila a oba došli k závěru, že placení daní je „proti Boží vůli“.

Rembertus Beerepoot svou sestru doplnil a poznamenal, že na ně australské zákony neplatí. „Věříme, že Ústava potvrzuje fakt, že Commonwealth spadá pod jurisdikci Všemohoucího a že jeho zákon je nejvyšším zákonem této země,“ argumentoval. 

Podle stanice ABC oba sourozenci dluží asi 930 tisíc australských dolarů (téměř 15 milionů korun). Minulý měsíc napsali dopisy britské královně Alžbětě II. i australskému premiérovi Scottu Morrisonovi, ve kterých zpochybňovali platné daňové zákony.

Placení daní přivolává kletbu

Austrálii navíc upozornili, že si na sebe přivolává Boží kletbu. Tím, že Beerepootovy nutí platit povinné odvody, je totiž vymaňuje z jejich závislosti na Bohu. A tomu se to určitě nelíbí. „Už nyní některé kletby ve formě sucha nebo neplodnosti vidíme,“ míní misionář s tím, že je soud nemůže donutit „sklonit se před falešným bohem“.

Soudce Stephen Holt byl ovšem neoblomný. Ve středu oba obviněné shledal vinnými a doporučil jim, aby si znovu přečetli Bibli. „Najděte mi pasáž, která by říkala: ‚Nebudeš platit daně.‘ Pokud žádnou nemáte, jistě pochopíte, proč mám potíže s hledáním východiska,“ uvedl.

„Z mého pohledu Bible jasně říká, že občanské záležitosti a Boží zákon operují ve dvou odlišných oblastech,“ dodal podle BBC. Míní však, že podle jeho názoru oba misionáři svým tvrzením spíš skutečně věří, než aby se výmluvami o Bohu snažili obejít berní úřad. 

I přesto nyní musejí zaplatit dohromady 2,3 milionu australských dolarů (37 milionů korun), které zahrnují jednak dluh na daních, ale i administrativní poplatky, úroky a dluhy na bankovních účtech.

Tasmánie je australský ostrovní stát.

Tasmánie je australský ostrovní stát.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Britská královská rodina

Video