Dalajlamovy zdravotní obtíže lékaři přičítají jeho vyčerpání ze zahraničních cest.

Dalajlamovy zdravotní obtíže lékaři přičítají jeho vyčerpání ze zahraničních cest. | foto: Profimedia.cz

Dalajlamu hospitalizovali, prý kvůli břišním potížím

  • 3
Tibetského duchovního vůdce dalajlamu dnes hospitalizovali s dosud nespecifikovanými břišními problémy. Podle dalajlamových zástupců v indické Dharamsále, kteří zprávu přinesli, potíže nejsou závažné a není důvod ke znepokojení.

"Dalajlamu přijali do nemocnice Lilivati v Bombaji, protože cítil určité potíže v břiše. Série rutinních vyšetření začne v pátek a není důvod se ve větší míře znepokojovat," uvedl tajemník tibetského vůdce Tändzin Takhla.

Ačkoliv není jasné, jak dlouho dalajlama zůstane v nemocnici, jeho obtíže nejsou zcela nové.

Už ve středu se objevila zpráva, že se třiasedmdesátiletý duchovní vůdce v posledních dnech necítil dobře. Jeho lékaři to přičetli celkovému vyčerpání. Na jejich doporučení dalajlama následně zrušil všechny akce na další tři týdny, včetně cest do Mexika a Dominikánské republiky.

V sobotu 30. srpna měl dalajlama zahájit celosvětovou symbolickou hladovku, která by upozornila, že otázka Tibetu je naléhavá i po skončení pekingské olympiády.

Hladovka, která začne pozítří ve 3:30 SELČ, se každopádně uskuteční i bez dalajlamovy přímé účasti.

Na poslední, čtrnáctidenní zahraniční cestě dalajlama navštívil Francii. Setkal se zde mimo jiné s ministrem zahraničí Bernardem Kouchnerem a první dámou Carlou Bruniovou-Sarkozyovou.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video