Dalajlama zavítal do indického Tawangu (9. listopadu 2009)

Dalajlama zavítal do indického Tawangu (9. listopadu 2009) | foto: AP

Dalajlama přijel do indické oblasti, kterou si nárokuje Čína. Peking zuří

  • 13
Nejvyšší tibetský duchovní vůdce dalajlama přijel do Tawangu v indickém státě Arunáčalpradéš. V ulicích dalajlamu uvítaly tisíce budhistických poutníků. Návštěva se ale nelíbí Pekingu. Tvrdí, že duchovní u hranic s Čínou agituje za odtržení Tibetu. Návštěva také hrotí územní spor s Indií.

Dalajlama okamžitě po příjezdu zdůraznil, že jeho pětidenní návštěva v oblasti, kam poprvé vstoupil při svém útěku z Tibetu v roce 1959, nemá politický charakter. Cílem je prosazovat v oblasti náboženské hodnoty, mír a soulad.

To ale příliš neuklidnilo čínské komunistické předáky, kteří návštěvu ostražitě sledují. A to hned ze dvou důvodů. Dalajlamu stále obviňují, že usiluje o odtržení Tibetu od Číny. A právě kousek za čínskými hranicem v Arunáčalpradéši žije mnoho tibetských uprchlíků.

Dalajlama zavítal do indického Tawangu (9. listopadu 2009)Dalajlama zavítal do indického Tawangu (9. listopadu 2009)

Dalajlama zavítal do indického Tawangu (9. listopadu 2009)

Tawang je navíc domovem kmene Monpa, který má silné vazby na tibetskou metropoli Lhasu. V 17. století z této oblasti pocházel šestý dalajlama a Čína se obává, že pokud by odtud vzešel i dalajlama příští, byl by mimo kontrolu Pekingu.

Dalajlama zavítal do indického Tawangu a přišly tisíce poutníků (9. listopadu 2009)

Dalajlama zavítal do indického Tawangu a přišly tisíce poutníků (9. listopadu 2009)

O oblast soupeří Čína s Indií

Čínské ministerstvo zahraničí už před příjezdem dalajlamy do oblasti, kdy byl za dobu svého působení v exilu už pětkrát, přispěchalo s prohlášením, že tato návštěvu jen dokazuje dalajlamovy protičínské postoje. A to i přesto, že dalajlama už několik let neusiluje o samostatnost, ale rozumnou autonomii Tibetu v rámci Číny.

Dalajlama zavítal do indického Tawangu, přívítaly ho tisíce buddhistických poutníků (9. listopadu 2009)

Dalajlama zavítal do indického Tawangu, přívítaly ho tisíce buddhistických poutníků (9. listopadu 2009)

Druhým ostrým trnem v očích Pekingu je územní spor Indií, který se týká právě oblasti, kam dalajlama zavítal. Od čínsko-indické války v roce 1962 Peking nárokuje 90 tisíc čtvrerečních kilometrů území státu Arunáčalpradéš.

Indie naopak prohlašuje, že Čína od roku 1959 neoprávněně okupuje 38 tisíc kilometrů čtverečních indického území v oblasti Aksaičin ve státě Džammú a Kašmír. Vztahy mezi oběma ekonomickými rivaly tak jitří občasné přeshraniční provokace. Návštěva dalajlamy v citlivé oblasti jim nijak nepomáhá.

Indické město Tawang

Mapu zvětšíte kliknutím. Zdroj: Mapy © Google


Atentát na Roberta Fica

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili v obci Handlová před kulturním domem, kde předtím zasedala slovenská vláda. Politika odvezli do nemocnice.

Video