Co je minimální a doporučená konfigurace

Na krabicích počítačových her bývají udávány dvě různé hardw arové konfigurace -
minimální a doporučená.

* Minimální konfigurace inform uje o požadavcích na hardw are, které jsou nezbytné, aby hra vůbec fungovala. A utoři ovšem nezaručují, že titul bude plynule hratelný - většinou je totiž třeba vlastnit počítač s para metry udávanými v tabulce doporučené konfigurace.

* Recenze a reklamy obvykle uvádějí pouze minimální konfiguraci s co nejnižšími hodnotami, aby si hru koupilo hodně lidí. Po zakoupení však hráč může zjistit, že se zobrazování trhá, zvuk není kvalitní a že je hra často přerušována načítáním z disku nebo CD ROM.

* Ačkoliv ve většině případů mohou akční hry fungovat i bez 3D akcelerátorů, je u nich akcelerátor jednoznačně doporučen.

* U procesorů je dobré počítat s výkonem vyšším zhruba o 50 procent: vyžaduje-li hra podle informace na obalu Pentium 100, bude s velkou pravděpodobností plynule fungovat na procesoru Pentium 150 a lepším.

* Moderní hry jsou náročné především na paměť. U akčních titulů je dobré mít dvojnásobek paměti, než uvádějí minimální požadavky - pokud je hra neustále přerušována prací s diskem, zvětšení operační paměti představuje nejlepší způsob odstranění potíží.



Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video